Brexit. Scoţia ar putea organiza un referendum pe tema independenţei

Data actualizării: Data publicării:
brexit apune ue - GettyImages-516190292

Un nou referendum pe tema autodeterminării ar putea să fie organizat în toamna lui 2018 în Scoţia, cu puţin înainte de ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană, a declarat joi premierul scoţian Nicola Sturgeon pentru BBC, scrie Reuters.

brexit apune ue - GettyImages-516190292

Şefa Executivului scoţian a precizat însă că nu s-a luat o decizie în acest sens. Aleasă în 2014, după eşecul unui prim referendum, Nicola Sturgeon a spus în mai multe rânduri că ea va organiza un nou scrutin dacă Londra se angajează pe calea unui ”Brexit dur”, care i-ar priva pe scoţieni de accesul la piaţa unică europeană şi de libertatea de a circula şi a munci în blocul comunitarm, transmite News.ro.

Ameninţarea unui al doilea referendum pe tema independenţei Scoţiei complică şi mai mult negocierile premierului britanic Theresa May cu celelalte 27 de state membre ale Uniunii cu privire la termenii divorţului.

Sturgeon a declarat că toamna lui 2018 ar fi un ”termen practic” ca Scoţia să organizeze un nou scrutin, având în vedere că până atunci acordul cu privire la Brexit va prinde contur.

”În această fereastră, în care devine clar conturul unui acord cu Regatul Unit şi în care regatul iese din UE, cred că va fi un termen practic ca Scoţia să facă această alegere, dacă acesta este drumul pe care alegem să pornim”, a declarat ea pentru BBC.

Potrivit convenţiilor constituţionale în vigoare, organizarea unui al doilea referendum pe tema independenţei este necesar să fie aprobată de Guvernul britanic de la Londra.

În referendumul de la 23 iunie prin care britanicii au decis cu 52% divorţul de UE, Anglia şi Ţara Galilor au votat în favoarea Brexitului, iar Scoţia şi Irlanda de Nord pentru o rămânere în UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri