Britanicii, avertizați de cinci ori despre atacatorul din Manchester

Data actualizării: Data publicării:
salman abedi

Autorul atentatului sinucigaş de la Manchester a fost semnalat în mai multe rânduri autorităţilor, din cauza opiniilor sale extremiste, însă nu a fost oprit de către poliţişti, relatează The Telegraph.

Potrivit unor surse, autorităţile au fost informate în legătură cu pericolul reprezentat de Salman Abedi cel puţin în cinci rânduri, în decurs de cinci ani, înainte ca acesta să treacă la fapte luni seara, relatează News.ro.

Ocaziile ratate de a-l prinde pe Abedi au ieşit la iveală în noaptea de miercuri spre joi. The Telegraph a discutat cu liderul unei fundații care a declarat că Abedi a fost semnalat în urmă cu doi ani, „deoarece el credea că era implicat în extremism şi terorism”.

Mohammed Shafiq, directorul executiv al Ramadhan Foundation, a declarat că „persoane din comunitate şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care se comporta acest bărbat şi l-au raportat în mod adecvat, prin canale adecvate”.

„Ei nu au auzit nimic de atunci”, a spus Shafiq.

Doi prieteni ai lui Abedi au fost de asemenea îngrijoraţi şi au sunat, separat, la o linie antitero, în urmă cu cinci ani şi, din nou, anul trecut.

„Ei erau îngrijoraţi că «el ar fi susţinut terorismul» şi a spus că «să fii un atacator sinucigaş este ok»”, a declarat o sursă pentru BBC.

Akram Ramadan, în vârstă de 49 de ani, un membru al închisei comunităţi libiene din sudul Manchesterului, a declarat că lui Abedi i s-a interzis accesul în Moscheea Didsbury, după ce l-a criticat pe imam că ţine predici împotriva extremismului.

Ramadan a declarat că el a înţeles că numele lui Abedi a fost introdus pe o „listă de supraveghere”, deoarece moscheea l-a semnalat autorităţilor din cauza vederilor sale extemiste.

O sursă bine plasată la Moscheea Didsbury a confirmat că a contactat Biroul pentru prevenirea radicalizării din cadrul Ministerului de Interne.

Un oficial american a fost informat că membri ai familiei lui Abedi au contactat poliţia britanică, pe care au informat-o că acesta este „periculos”, însă această informaţie nu a condus din nou nicăieri.

Trecutul familiei lui Abedi ar fi putut să reprezinte un semnal de alarmă pentru autorităţi. Tatăl său a fost membru al Grupului Libian Iislamic de Luptă.

Cu toate acestea, Abedi a putut să circule frecvent între Marea Britanie şi Libia - unde ar fi putut învăţa să confecţioneze bombe - şi eventual în Siria.

 

Autorităţile erau de asemenea la curent cu faptul că tatăl lui Abedi avea legături cu o binecunoscută grupare islamistă din Libia, interzisă în Marea Britanie. Abedi avea legături şi cu o serie de jihadişti din Marea Britanie, aflaţi în legătură cu gruparea jihadistă Statul Islamic.

Tatăl său a fost reţinut miercuri de miliţia libiană la Tripoli, iar doi fraţi ai autorului atentatului au fost reţinuţi, separat, în legătură cu presupuse infracţiuni de natură teroristă.

În Marea Britanie alerta de terorism a fost ridicată la nivelul maxim, militari au fost trimişi pe străzi, iar evenimente importante au fost anulate.

 

 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri