Comandantul forţelor NATO în Europa: Rusia este capabilă să invadeze Ucraina în doar 12 ore

Data publicării:
donald cook

Sursele NATO vorbesc de 40.000 de soldaţi ruşi cantonaţi de-a lungul graniţei, gata ca, la un singur semn, să treacă în ţara vecină.

Cred că generalul Breedlove descrie realitatea din teren. Împărtăşesc îngrijorările exprimate de el. Ştim şi am văzut o mobilizare rusă masivă la graniţa cu Ucraina. Şi, după cum am spus şi ieri, nu am văzut niciun semn că ar intenţiona să retragă din efective”, spune Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO.

Acţiunile de intimidare ale Federaţiei Ruse nu se opresc însă doar la frontiera cu Ucraina. Potrivit preşedintelui bulgar, un avion rusesc de recunoaştere, care survola sudul şi vestul Mării Negre, a obligat Bulgaria să ridice de la sol două aparate de zbor. Şi România a procedat la fel, în timp ce Turcia a trimis un singur avion de recunoaştere. La Bucureşti, ministrul Apărării a evitat să confirme declaraţiile preşedintelui bulgar.

Împreună cu NATO, cu acel avion AWACS, efectuăm zilnic misiuni de supraveghere aeriană şi poliţie aeriană”, a spus ministrul Mircea Dușa.

De asemenea, NATO a anunţat că a trimis 10 avioane F-15 în ţările baltice, drept răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia.

Tot pentru liniştea aliaţilor în apele Mării Negre va sosi în un distrugător american. Potrivit oficialilor de peste Ocean, Este vorba de USS Donald Cook, care a fost până acum în Spania a plecat deja spre Marea Neagră. El va înlocui distrugătorul american Truxtun s-a aflat luna trecută în spaţiul pontic, unde a participat la manevre cu forţele.

USS Donald Cook face parte din grupul de patru vase care va constitui componenta navală a sistemului de apărare antirachetă al NATO din Europa. Este echipată cu sistemul de luptă Aegis, sistem care are capacitatea de a lansa rachete dirijate şi de a doborî rachetele inamice care ar avea drept obiective ţări ale Alianţei Nord-Atlantice sau state terţe.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri