Comisar UE: Vom declanşa o anchetă oficială privind situaţia studenţilor români din Marea Britanie

Data publicării:
marea britanie geanta mfax crop-2

 

Androulla Vassiliou precizează că serviciile sale au stabilit, într-o primă fază, că măsura decisă la sfârşitul anului trecut de autorităţile britanice nu încalcă drepturile cetăţenilor, ci este una "temporară şi administrativă cu scopul de a răspunde unei îngrijorări privind creşterea bruscă a numărului de aplicaţii pentru împrumuturile de întreţinere", a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, Renate Weber.

Totodată, europarlamentarul român a postat şi scrisoarea de răspuns a comisarului Vassiliou.

"Totuşi, informaţiile din scrisoarea dvs. (din 5 februarie - n.r.), precum şi mai multe plângeri primite de Comisie în acest sens au aruncat o îndoială cu privire la modul în care autorităţile din Regatul Unit s-au ocupat, într-adevăr, de această situaţie în timp util", se arată în scrisoarea comisarului pentru Educaţie.

Vassiliou precizează că, în aceste condiţii, "s-a decis lansarea unei investigaţii oficiale şi se vor cere explicaţii suplimentare de la autorităţile britanice cu privire la această situaţie".

Eurodeputatul PNL Renate Weber a solicitat, la 5 februarie, Comisiei Europene să declanşeze "o anchetă completă şi amănunţită cu privire la suspendarea, în noiembrie 2013, de către guvernul britanic, a împrumuturilor de subzistenţă pentru studenţii români şi bulgari, la care anterior fuseseră îndreptăţiţi".

Şi Ministerul de Externe a sesizat CE în legătură cu problema studenţilor români din Marea Britanie.

În noiembrie 2013, autorităţile britanice au luat decizia de suspendare a împrumuturilor pentru întreţinere (maintenance loans) pentru studenţii din statele membre UE, în scopul verificării legitimităţii acestor împrumuturi. Măsura se aplică studenţilor români şi bulgari care studiază în toate formele de învăţământ superior din Marea Britanie, atât colegii private cât şi universităţi de stat, precum şi studenţilor proveniţi din restul statelor membre UE care studiază doar la colegii private.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri