Controale la graniţele UE, inclusiv pentru cetăţenii din Schengen

Data actualizării: Data publicării:
SCHENGEN GettyImages

Reprezentanţii UE au aprobat un compromis cu Parlamentul European privind revizuirea codului graniţelor din zona Schengen. Prin această revizuire vor fi reintroduse controale obligatorii la graniţele externe, inclusiv pentru cetăţenii din zona Schengen, se arată într-un comunicat transmis de Consiliului European și citat de News.ro.

SCHENGEN GettyImages-1
Foto: Guliver / GettyImages

„Această realizare a fost posibilă doar prin muncă grea şi prin angajamentul luat de toţi cei implicaţi. Este un răspuns important vizavi de ameninţarea teroristă din Europa”, a declarat ministrul slovac de Interne, Robert Kalinak.

De asemenea, acesta a atras atenţia că reinstituirea controalelor vamale este esenţială pentru combaterea problemei luptătorilor străini, care se alătură grupărilor jihadiste din Siria şi Irak.

Reavizuirea codului obligă statele membre să implementeze controale la graniţă pentru cetăţeni, inclusiv pentru cei care se bucură de libertate de mişcare potrivit legislaţiei UE. Aceste controale vor implica verificarea persoanelor, care vor să treacă o graniţă externă, într-o bază de date pentru documente pierdute sau furate.

Vameşii vor verifica inclusiv dacă respectivele persoane reprezintă o ameninţare la adresa ordinii publice şi securităţii interne. Noile prevederi se vor aplica pentru toate graniţele externe, atât la intrare cât şi la ieşire.

Cu privire la transporturile aeriene, statele europene vor implementa aceste obligaţii după o perioadă de tranziţie de şase luni, care ar putea să fie prelungită la un an şi jumătate în cazuri excepţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri