Consiliul local din Amatrice dă în judecată Charlie Hebdo

Data publicării:
ruine cutremur

Consiliul local din Amatrice, orașul italian cel mai grav afectat de seismul devastator din 24 august, a dat în judecată pentru calomnie săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, după ce acesta a publicat o caricatură considerată ofensatoare la adresa victimelor tragediei.

ruine cutremur

În urmă cu două săptămâni, Charlie Hebdo a publicat o caricatură, intitulată Cutremur în stil italian, în care apar un bărbat acoperit de sânge, cu comentariul penne în sos tomat, alături de o femeie, cu comentariul penne gratinate, și o clădire cu mai multe etaje prăbușită, din care ies printre dărâmături mai multe perechi de picioare, comentată Lasagna”, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

După ce a declanșat un val de revoltă și de condamnare — inclusiv din partea ambasadei Franței la Roma—, săptămânalul a publicat o a doua caricatură, prin care îi îndemna pe italieni să condamne mafia, nu publicația Charlie Hebdo, pentru construirea unor imobile șubrede.

Aceasta este o insultă macabră, absurdă și de neconceput față de victimele unui eveniment natural, a declarat avocatul Mario Cicchetti, citat de agenția ANSA, după ce a depus plângerea în numele consiliului local din Amatrice la Parchetul din Rieti.

Critica, inclusiv prin satiră, este un drept inviolabil atât în Italia, cât și în Franța, dar nu orice poate fi 'satiră', iar în acest caz, două caricaturi au jignit memoria tuturor victimelor cutremurului, supraviețuitorilor și orașului Amatrice, a subliniat avocatul.

Amatrice a fost aproape ras de pe fața Pământului de un seism cu magnitudinea de 6 grade, care a lovit o regiune muntoasă situată la circa 150 km nord-est de Roma.

Cutremurul a luat 295 de vieți și a lăsat fără locuințe aproximativ 4.500 de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri