Declarație controversată a unui ministru dintr-o țară UE, legată de anexarea Crimeei de către Rusia

Data publicării:
EU Interior And Justice Ministers Meet In Innsbruck
Foto; Guliver / GettyImages

Vicepremierul italian şi ministru de interne Matteo Salvini spune că nu are nici o problemă cu anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, o poziţie în total dezacord cu politica oficială a Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii pe această temă, relatează agenţia dpa, citată de Agerpres.

EU Interior And Justice Ministers Meet In Innsbruck
Foto; Guliver / GettyImages

În 2014, Crimeea a fost ocupată şi anexată printr-un referendum considerat ilegal de către Organizaţia Naţiunilor Unite. Anexarea Crimeei a dus la excluderea Rusiei din G8 şi la impunerea de sancţiuni împotriva ei de către UE şi SUA.

Într-un interviu pentru ziarul The Washington Post, Salvini, întrebat dacă „Rusia a avut dreptul să anexeze Crimeea”, a răspuns: „A existat un referendum”.

După ce jurnalistul care i-a luat interviul a spus că a fost „un referendum fals”, Salvini a replicat: „Este punctul dumneavoastră de vedere ... şi 90% dintre persoane au votat pentru revenirea Crimeei în Federaţia Rusă”.

Salvini, care este şeful partidului Liga (extrema dreaptă), a făcut această declarație la o zi după o vizită la Moscova, în cursul căreia şi-a reluat apelurile la încetarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi l-a copleşit cu laude pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Agenţia dpa aminteşte că, în ianuarie, un alt politician european de extremă dreapta care îl admiră pe Putin, Marine Le Pen, şefa Alianţei Naţionale din Franţa, fostul partid Frontul Naţional, a exprimat opinii similare despre Crimeea.

A existat un referendum. Cetăţenii din Crimeea au dorit să adere la Rusia”, a declarat Le Pen la BFMTV şi la RMC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri