Directorul Muzeului Naţional al Ungariei a fost demis pentru că a permis accesul minorilor la o expoziție LGBTQ+

Data publicării:
Muzeul Naţional al Ungariei
Muzeul Naţional al Ungariei a prezentat până duminică fotografii premiate în 2023 la World Press Photo. Foto: Profimedia

Guvernul de la Budapesta l-a demis luni pe directorul Muzeului Naţional al Ungariei, care „a eşuat” în obligaţia sa de a aplica o lege care interzice accesul persoanelor sub 18 ani la o expoziţie ce propune conţinuturi care evocă homosexualitatea, informează AFP.

Directorul Laszlo Simon „nu a respectat obligaţiile legale care îi revin” şi „a avut un comportament care face imposibilă continuarea misiunii sale”, a anunţat Ministerul Culturii într-un comunicat, precizând că măsura de demitere are efecte imediate, scrie Agerpres.

Muzeul Naţional al Ungariei a prezentat până duminică fotografii premiate în 2023 la World Press Photo, care recompensează în fiecare an „cel mai bun jurnalism vizual” din lume.

Însă partidul de extrema dreaptă Patria Noastră a denunţat această expoziţie, pentru că ea arată fără restricţii fotografii despre o comunitate LGBTQ+ din Filipine.

Partidul menţionat consideră că expoziţia a încălcat o lege din 2021 ce interzice orice evocare a homosexualităţii în faţa minorilor în spaţiile publice. În Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene, guvernată din 2010 de naţionalistul Viktor Orban, este interzisă evocarea în afara cercurilor private a acestui subiect în rândul persoanelor mai mici de 18 ani. Încălcarea legii atrage sancţiuni financiare.

Ministerul ungar al Culturii i-a ordonat astfel Muzeului Naţional să împiedice accesul minorilor în sălile expoziţiei. Însă reprezentanţii muzeului au declarat miercuri că nu pot controla actele de identitate şi că se bazează pe „cooperarea” vizitatorilor.

Directorul Muzeului Naţional al Ungariei este un fost deputat al partidului Fidesz condus de Viktor Orban şi, în această calitate, a votat legea criticată de ONG-uri, pe care UE doreşte să o anuleze prin intermediul unei proceduri de infringement, în prezent în curs de desfăşurare.

Pe Facebook, Laszlo Simon a declarat că „nu poate să accepte” demiterea sa, afirmând că „nu a încălcat legea” în mod deliberat.

Săptămâna trecută, el i-a mulţumit ironic pe Facebook extremei drepte pentru că a revitalizat interesul publicului faţă de expoziţia World Press Photo. În schimb, reprezentanţii acesteia s-au declarat indignaţi că „el îşi bate joc de propriul Guvern, ceea ce este ceva neobişnuit, pentru că Viktor Orban nu tolerează astfel de lucruri”.

În Ungaria, mai mulţi colegi de partid ai lui Viktor Orban au fost înlăturaţi cu regularitate începând din 2010 după ce au contestat acţiunile sale.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...