Discuțiile SUA-Rusia de la Paris, fără rezultat. Kerry: Ucraina decide dacă acceptă fedealizarea

Data publicării:
kerry si lavrov tristi - 6579682-AFP Mediafax Foto-BRENDAN SMIALOWSKI-2

FOTO: AFP/MEDIAFAX

Semn al divergențelor dintre cele două părți, Kerry și Lavrov au făcut declarații de presă separat, fiecare la ambasada țării sale.

Secretarul american de Stat a subliniat că orice propunere rusă de reglementare a crizei din Ucraina – cum ar fi federalizarea – trebuie acceptată și de guvernul legitim de la Kiev. „Nu vom accepta o soluție la care guvernul legitim al Ucrainei să nu fie de față la discuții”, a asigurat John Kerry. „Principiul este clar: nicio decizie referitoare la Ucraina nu se va lua fără Ucraina”, a spus șeful diplomației americane. El a lăudat reținerea de care au dat dovadă până acum autoritățile de la Kiev.

Șeful diplomației americane susține că omologul rus i-a spus că Rusia acceptă ideea că ucrainenii sunt cei care își decid singuri soarta.

Înainte de începerea convorbirilor de la Paris, Lavrov ceruse ca Ucraina să devină un stat federal și neutru.

SUA consideră în continuare anexarea Crimeei drept „ilegală și ilegitimă”, iar prezența trupelor ruse la granițele Ucrainei creează o climat de „frică și intimidare”, i-a spus John Kerry lui Serghei Lavrov.

La rândul său, șeful diplomației ruse a negat din nou existența unor intenții de invadare a teritoriului ucrainean. El a subliniat că a acceptat să conclucreze cu guvernul ucrainean și cu „poporul ucrainean, în sensul larg al cuvântului”, pentru a îmbunătăți drepturile minitorității rusofone și pentru a dezarma „forțele neconvenționale și pe provocatori”. Moscova susține că puterea în Ucraina a fost preluată de „fasciști”, iar siguranța rusofonilor este în pericol, reamintește BBC.

Totuși, potrivit lui John Kerry, există și câteva puncte asupra cărora a căzut de acord cu omologul său rus: că trebuie găsită o soluție pe cale diplomatică pentru criza ucraineană, că trebuie asigurate drepturi pentru minorități, mai ales în ceea ce privește utilizarea limbii materne, că sunt necesare o reformă constituțională și organizarea de alegeri libere, monitorizate de observatori. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri