Scandal la Chişinău pe marginea eventualei amânări a ajutorului financiar de la UE

Data actualizării: Data publicării:
igor dodon - kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, îndeamnă Uniunea Europeană să blocheze finanţarea pentru ţara sa, în speranţa că astfel Guvernul va demisiona şi vor fi convocate alegeri legislative anticipate, relatează Deschide.md, citat de News.ro

igor dodon - kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

„Eu nu atât de des salut unele iniţiative şi unele declaraţii ale partenerilor noştri din Europa. Apropo nici eu personal, nici socialiştii nu au relaţii bune cu PPE care a iniţiat acest lucru, dar eu vreau să salut acest lucru şi să le mulţumesc! Dacă nu va fi finanţare pentru această guvernare vom avea alegeri anticipate. Îi încurajez să blocheze finanţarea pentru această guvernare. Eu pledez pentru alegeri anticipate din 2014 şi voi face tot posibilul pentru a le avea", a declarat Igor Dodon în Parlament.

Declaraţia preşedintelui moldovean vine în contextul în care pachetul de 100 milioane euro pentru Republica Moldova a fost aprobat de ţările membre ale Uniunii Europene, la nivel de ambasadori, pe 12 aprilie, iar acum s-ar fi decis amânarea ajutorului financiar, după cum transmite presa de la Chişinău.

"(...) nu am putut ignora ce se întâmplă în Moldova. Pe lângă criteriile macro-financiare, analize și rezultate, Parlamentul European privește în acest moment mult mai atent situația politică din Moldova, cele mai recente decizii ale partidelor de la guvernare, și ale președintelui R. Moldova.Am ajuns la concluzia că dacă în acest moment aprobăm începerea discuțiilor, aprobăm implicit acordarea ajutorului macro-financiar și sprijinim astfel strategia actuală a partidelor de la guvernare care ilustrează „statul capturat”. Suntem din ce în ce mai îngrijorați de transparența deciziilor, de direcția evoluției politice, așa că sunt convins că am luat decizia potrivită la momentul potrivit", a declarat, pentru Europa Liberă, eurodeputatul lituanian Petras Austrevicius, raportor pentru Moldova. 

Ideea unei eventuale amânări a stârnit reacţii aprinse la nivelul Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Andrian Candu, vicepreşedinte al formaţiunii şi speakerul Parlamentului de la Chişinău, a declarat că nu se pune problema de aşa ceva şi a lansat acuzaţii în direcţia adversarilor politici. „Nu există nicio decizie de a amâna finanțarea. Există o inițiativă a Partidului Popular European. Se face presiune din partea Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase ca prin intermediul Parlamentului European să se amâne decizia ce ține de finanțarea R. Moldova”, a afirmat Candu, potrivit Unimedia.

Totuşi, europarlamentarul Austrevicius a confirmat, în cadrul aceluiaşi interviu pentru Europa Liberă, că amânarea este realitate şi că va fi făcută publică săptămâna viitoare, când se va da „un mesaj clar din partea Parlamentului European pentru partidele de la guvernare din Moldova". În plus, a adăugat oficialul, nu este exclusă chiar o prelungire a amânării şi mai există şi "semnăturile a aproape 100 de europarlamentari care cer chiar revizuirea mandatului (cel puțin al Parlamentului European)".

Europarlamentarii ar vrea să condiţioneze acordarea banilor de respectarea normelor democratice în privinţa reformei electorale promovate de Partidul Democrat, de la guvernare, şi de Partidul Socialiştilor, apropiat preşedintelui Igor Dodon. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri