E. Macron, la Strasbourg: Nu vreau să aparţin unei generaţii de somnambuli

Data publicării:
Emmanuel Macron Visits Berlin
(Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Uniunea Europeană s-a văzut azi în oglinda preşedintelui Franţei şi imaginea e tulburătoare. Prezent pentru prima dată în plenul Parlamentului de la Strasbourg, Emmanuel Macron a făcut o radiografie a corpului slăbit al spaţiului comunitar, erodat de democraţii iliberale, de ambiţii autoritare şi de un viitor văzut diferit din fiecare capitală. Cu un premier britanic prins în corzile Brexitului, cu un cancelar german în pierdere de popularitate după alegeri, preşedintele francez aspiră la rolul de lider politic al Uniunii Europene.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „La nivel european, a reapărut o formă de "război civil", în care egoismul naţional pare să prevaleze în faţa a ceea ce ne uneşte în raport cu restul lumii. Un context în care fascinaţia iliberală creşte în fiecare zi.

Resping ideea care se răspândeşte în Europa cum că democraţia ne condamnă la neputinţă. În faţa autoritarismului care ne înconjoară din toate direcţiile, răspunsul nu e o democraţie autoritară, ci autoritatea democraţiei.

Aparţin unei generaţii care nu a cunoscut războiul. Aparţin unei generaţii care se bucură de luxul de a uita experienţele înaintaşilor. Alegerea e simplă. Nu vreau să aparţin unei generaţii de somnambuli, nu vreau să fac parte dintr-o generaţie care şi-a uitat propriul trecut şi refuză să vadă pericolele prezentului. Vreau să fac parte dintr-o generaţie care-şi apără democraţia. (...)

Există deja o Europă cu mai multe viteze. Avem o Europă a monedei euro, o Europă a spaţiului Schengen. Aşadar, Europa are deja mai multe viteze. Noi avem datoria morală să nu devenim un club inaccesibil şi să nu decidem strict cu cine lucrăm şi cu cine nu. Dacă ne dorim progres în Europa, atunci cei mai curajoşi, cei mai ambiţioşi trebuie să fie în faţă. Aşa a avansat mereu Europa. Dacă am fi aşteptat mereu pe toată lumea, mă iertaţi că vă spun, dar n-am fi ajuns unde suntem”.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „Faliile care divizează Europa între Est şi Vest trebuie închise. Europa nu poate fi folosită pentru a dezbina oamenii, pentru a-i întoarce unii împotriva altora. Europa e un ansamblu. Europa nu înseamnă doar Franţa şi Germania. Suntem 28 de naţiuni, vom fi 27, pentru ca motorul (franco-german - n.r.) să funcţioneze, e nevoie şi de contribuţia altora”.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) P Diddy isi cere scuze dupa publicarea unei inregistrari video in care isi loveste fosta iubita. “Am...