Elicopter al unei companii din R. Moldova, capturat de talibani

Data publicării:
elicopter moldovean capturat - agora

FOTO: agora.md

ACTUALIZARE 9:10  Prim-ministrul interimar, Gheorghe Brega, a convocat în această dimineață o ședință de urgență la Guvern ca urmare a incidentului din Afganistan, scrie agora.md. Potrivit premierului, 21 de persoane au fost luate ostatice, printre care trei cetățeni moldoveni. Autoritățile de la Chișinău au solicitat ajutorul americanilor pentru eliberarea acestora.

În același timp, premierul Brega spune că ar exista unele presupuneri că unul dintre moldoveni a decedat. Talibanii, spune premierul, i-ar fi luat drept americani.


Incidentul s-a produs în regiunea Faryab, din Afganistan, controlată de talibani.

Potrivit ministrului de interne în exercițiu în Republica Moldova, Oleg Balan, aparatul de zbor care aparţinea unei companii private din Moldova participa la misiuni de pace în Afganistan sub egida ONU, scrie publika.md.

„A fost doborât sau a fost nevoit să facă o aterizare forţată în Afganistan. Este un elicopter care asigură transportarea persoanelor sub mandatul Organizaţiei Naţiunilor Unite în Afganistan”, a spus Oleg Balan. 

Ministrul a mai declarat că printre membrii echipajului se numără trei cetățeni moldoveni. Doi dintre aceştia sunt piloţi, iar cel de-al treilea este inginer. Unul din piloţi a reuşit să anunţe compania că au fost forţaţi să aterizeze şi din primele informaţii reiese că au nimerit în tabăra opoziției afgane, a mai spus ministrul.

Presa străină scrie, însă, că după ce au doborât aparatul de zbor, talibanii au luat 16 ostatici, iar alte trei persoane au fost ucise.

Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile, compania în proprietatea căreia se află elicopterul activează de ani buni pe piaţa aeronautică şi se bucură de o reputaţie bună.

"Are câteva contracte cu Naţiunile Unite. Activitatea lor se desfăşoară în Afganistan în baza de contracte, care sunt toate legale. Valan, desigur, are certificate. E o companie destul de sigură", a  spus şeful Autorităţii pentru Aeronautică Civilă, Mircea Maleca. Potrivit agora.md, echipa moldoveanească se afla în Afganistan din aprilie 2015.

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că a solicitat Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, informaţii de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan privind soarta celor trei cetățeni moldoveni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri