Elveţienii aprobă prin referendum o lege anti-homofobie

Data actualizării: Data publicării:
The New York City Pride Parade celebrating all lifestyle choices. Flags at the parade. The parade route was lined with tens-of thousands of spectators supporting the event.
Foto: GettyImages

Elveţienii au aprobat pe larg prin referendum, duminică, o lege ce interzice discriminarea pe motive de orientare sexuală combătută de formaţiunile conservatoare, potrivit primelor proiecţii citate de France Presse.

Prin "da" s-au pronunţat 62% dintre alegători, în cursul acestui vot care s-a încheiat la prânz ora locală (11.00 GMT), potrivit institutului GFS Bern, citat de Agerpres.

Mathias Reynard, parlamentarul socialist la originea acestei reforme a codului penal elveţian, a salutat „o zi istorică” şi „un semnal magnific pentru toate persoanele vizate”.

Marc Frueh, de la micul partid apărător al valorilor creştine UDF, care a lansat acest referendum cu sprijinul Uniunii Democratice de Centru (UDC, dreapta populistă), primul partid al ţării, a estimat că în ciuda eşecului său, recurgerea la vot a fost justificată.

Referendumul „a permis poporului elveţian să ia o decizie”, a declarat el. El a adăugat însă că formaţiunea sa va rămâne vigilentă cu privire la aplicarea reformei.

Noua lege lărgeşte legislaţia deja existentă privind discriminarea şi apelul la ură rasială sau religioasă, extinzând-o la orientarea sexuală.

Această reformă a codului penal, adoptat în 2018, s-a lovit de opoziţia mediilor conservatoare şi populiste, care au denunţat o „cenzură” şi un atac la „libertatea de exprimare, de conştiinţă şi comerţ”.

Celelalte părţi au considerat că protecţia împotriva discriminării pe motive de orientare sexuală era insuficientă în Elveţia şi au cerut să se voteze prin "da" la reformă.

Susţinătorii textului se bazează şi pe faptul că discriminarea pe motive de orientare sexuală este deja sancţionată în alte ţări europene şi că Consiliul Europei, precum şi ONU au cerut Elveţiei să-şi consolideze arsenalul împotriva homofobiei.

Noua lege pedepseşte denigrarea publică şi discriminarea oricărei persoane din cauza orientării sale sexuale sau orice atitudine menită să stârnească ura faţă de ele, prin scris, vorbire, imagini sau gesturi. Pe de altă parte, ea nu reprimă comentariile făcute în cercul familial sau între prieteni.

Restaurantele, hotelurile, companiile de transport, cinematografele sau piscinele nu pot refuza accesul cuiva datorită orientării sale sexuale. Textul prevede amenzi sau pedepse de până la trei ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...