LIVE BLOG. Atentatul din Manchester. Cine este teroristul sinucigaș

Data actualizării: Data publicării:
Deadly Blast Kills 22 at Manchester Arena Pop Concert
MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23: Crowds of people wait outside after police avacuated the Arndale Centre on May 23, 2017 in Manchester, England. An explosion occurred at Manchester Arena as concert goers were leaving the venue after Ariana Grande had performed. Greater Manchester Police are treating the explosion as a terrorist attack and have confirmed 22 fatalities and 59 injured. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

O puternică explozie s-a produs luni seara în timpul unui concert care avea loc la Manchester. Deflagrația s-a soldat cu 22 morți și 59 răniți. Un terorist sinucigaș se află în spatele exploziei, iar poliția i-a aflat identitatea. Între timp, au fost arestați trei suspecți în legătură cu acest atac. Este cel mai grav atentat pe teritoriul britanic de la atacurile din 7 iulie 2005 de la Londra, când 52 de oameni și-au pierdut viața și aproape 700 au fost răniți.

Deadly Blast Kills 22 at Manchester Arena Pop Concert
Foto: Guliver/Getty Images

ACTUALIZARE 21.30. Autorităţile britanice au confirmat identitatea atacatorului sinucigaş care s-a detonat în timpul nopţii într-un foaier dintre Manchester Arena şi gara Victoria.

ACTUALIZARE 21.10. Universitatea Salford din Manchester a fost evacuată pentru scurt timp, în urma unei alerte de securitate.

Citiți și: Atacul de la Manchester a avut ca ținte tineri și copii. Mărturii din infern

ACTUALIZARE 18.00. Reprezentanţii Interpol au anunţat că sprijină ancheta autorităţilor britanice şi a Biroului Naţional Central în urma atentatului terorist care a zguduit în timpul nopţii Manchester Arena, la scurt timp după încheierea unui concert Ariana Grande, transmite BBC.

ACTUALIZARE 17.05. Până acum, trei suspecţi au fost arestaţi, în legătură cu atentatul de la Manchester Arena. Oficialii au anunţat că teroristul care s-a aruncat în aer a fost identificat, dar poliția nu a dat detalii despre identitatea lui. Între timp, premierul Theresa May a ajuns la Manchester, în condiţii de maximă securitate. Zona din jurul arenei unde a avut loc explozia este izolată de forţele de ordine, în timp ce criminaliştii încearcă să adune cât mai multe probe.

ACTUALIZARE 16.53. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii spune că întreaga ţara este şocată în urma tragediei de la Manchester Arena. Ea a prezentat marţi după-amiază „cele mai sincere condoleanţe” pentru persoanele afectate de atentat.

ACTUALIZARE 16:10 Autorităţile britanice au dus la capăt o explozie controlată în urma unor raiduri antiteroriste din Whalley Range şi Fallowfield, două cartiere situate în partea sudică a metropolei Manchester, transmite BBC.

ACTUALIZARE 15.25: 12 copii sub vârsta de 16 ani se numără printre cei 59 de răniți care au fost transportați la mai multe spitale din Manchester, în urma atacului, a precizat directorul Serviciului de Ambulanță din Manchester, David Ratcliffe. 

ACTUALIZARE 15.20: Apar numele primelor victime. Georgina Callander, o studentă de 18 ani, se numără printre cele 22 de persoane ucise în urma exploziei de la Manchester. De asemenea, a fost confirmată și moartea unei fetițe de opt ani, Saffie Rose Roussos, care a fost la concertul Arianei Grande. 

atac manchester
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Adepţii ISIS sărbătoreau de dimineaţă pe reţele de socializare, după explozia care a zguduit metropola Manchester.

ACTUALIZARE 14:50. Rețeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul sinucigaș de aseară, din Manchester. Anunțul a fost făcut de agenția de presă a ISIS. De asemenea, reprezentanţii grupării teroriste au precizat că nu este vorba de un atentat sinucigaş, ci de explozia unui dispozitiv plantat în incinta Manchester Arena, transmite Reuters. ”Un soldat al califatului a reuşit să planteze un dispozitiv explozibil la o întâlnire a cruciaţilor din oraşul Manchester”, se arată în declaraţia transmisă de jihadiştii Statului Islamic. 

ACTUALIZARE 14:30 Un bărbat de 23 de ani a fost arestat în legătură cu atacul de luni seară.

ACTUALIZARE 14:10. Autorităţile britanice au anunţat arestarea unui tânăr în vârstă de 23 de ani.

ACTUALIZARE 13.55: Un cetățean român a fost găsit teafăr, după ce Ambasada României la Londra a fost sesizată cu privire la dispariția acestuia. 

„O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Londra s-a deplasat la Manchester pentru a asigura contactul dintre misiunea diplomatică română și autoritățile locale din Manchester. Până în prezent la nivelul Call Center-ul CCSCRS a fost recepționată o singură solicitare de asistență din partea unui cetățean român cu privire la situația unui membru de familie, aflat în Manchester. Solicitarea a fost redirecționată, prin intermediul modulului dedicat gestionării situațiilor de criză, către Ambasada României la Londra. În urma demersurilor efectuate de misiunea diplomatică română a rezultat faptul că cetățeanul român este în afara oricărui pericol”, precizează MAE într-un comunicat de presă.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe „condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist care a avut loc în noaptea de 22 mai la Manchester, Marea Britanie, soldat cu pierderi de vieți omenești şi numeroşi răniţi și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului”.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că cetățenii români afectați de incidentul produs în seara de 22 mai 2017 în localitatea Manchester pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328; 0044 20 76036694; 0044 20 76025193; 0044 20 76030572; 0044 20 7602 2065.

ACTUALIZARE 12.00: Analistul Ion Bogdan Lefter a explicat că Marea Britanie este o țintă veche a teroriștilor, dar a atras atenția că acest atac are o simbolistică aparte în contextul alegerilor anticipate din Regatul Unit. Detalii AICI.

 

ACTUALIZARE 09.00: Autoritățile britanice au confirmat că a fost vorba de un atac sinucigaș. A fost un singur atacator, care a și murit. 

A fost folosit un dispozitiv explozibil improvizat pe care l-a detonat provocând această atrocitate. Nu vom da nume. Este o anchetă în desfășurare. Prioritatea noastră este ca împreună cu poliția anti-teroristă să aflăm mai multe detalii despre agresor. Cer publicului să rămână alert și să anunțe poliția în legătură cu orice informație care ar putea fi utilă. De asemenea, cei care au filmări sau imagini de la incidentul de aseară sunt rugați să le aducă la poliție. Nu pot să ofer multe informații despre victime, dar putem confirma că sunt copii printre victime”, a transmis șeful Poliției din Manchester. 

ACTUALIZARE 08.50: Poliția din Manchester a precizat că, potrivit ultimului bilanț realizat, 22 de persoane au murit în urma exploziei de la concertul de pe Manchester Arena. De asemenea, Reuters relatează că alte 59 de persoane au fost rănite. 

ACTUALIZARE. Explozie la Manchester. Ce se știe până acum:

  • 22.35 O explozie are loc la Manchester Arena, la finalul unui concert susţinut de Ariana Grande
  • 22.54 Poliţia anunţă că răspunde la un incident la Manchester Arena
  • 23.00 Apar imagini cu zeci de ambulanţe care se îndreapta spre locul exploziei
  • 23.18 Transportul public în zonă este întrerupt. Poliţia instalează un perimetru de securitate şi străzile din zona arenei sunt închise
  • 23.31 Regia locală de transport anunţă că staţia de metrou Victoria este evacuată
  • 23.44 Poliţia spune că există morţi şi răniţi în urma exploziei de la Manchester
  • 24.24 O echipă de genişti ajunge la locul exploziei
  • 24.53 Un reprezentant al Arianei Grande confirmă că artista a fost evacuată şi este bine
  • 01.12 Apare primul bilanţ oficial: 19 morţi şi 50 de răniţi în urma exploziei. Poliţia anunţă că investighează incidentul ca fiind unul terorist
  • 01.24 Reprezentanţii Manchester Arena spun că explozia a avut loc în afara sălii, nu în interior cum se anunţase iniţial
  • 02.14 Poliţia informează că sunt încă mulţi oameni în interiorul arenei
  • 02.42 Premierul Theresa May anunţă că va prezida în această dimineaţă o reuniune a comitetului Cobra, desemnat să răspundă de situaţiile de urgenţă
  • 04.10 Serviciul de Ambulanţă anunţă că au transportat la spitalele din oraş 59 de victime şi că a tratat numeroase persoane la faţa locului

Manchester Arena este cea mai mare arenă indoor din oraș, cu o capacitate de circa 18.000 de oameni. Arena are ieșire directă în stația de metrou Victoria și într-o altă stație de tramvai, fiind un nod major de circulație, în partea nordică a centrului orașului.

Police Respond To An Incident At Manchester Arena
Foto: Gulliver/GettyImages

Arena găzduiește de obicei concerte mari, cu staruri precum Ariana Grande. Ariana, în vârstă de 23 de ani, a jucat într-un serial popular când era adolescentă, apoi a devenit vedetă pop. Are mare succes la publicul foarte tânăr. Hitul „Problem”, în care cântă alături de Iggy Azalea, a fost pe primul loc în topurile din Marea Britanie în 2014, iar anul trecut, un alt succes, „Side To Side”, în care apare și Nicki Minaj, s-a clasat pe locul 4.

ariana grande
Ariana Grande Foto: Gulliver/GettyImages

În prezent, vedeta americană este într-un turneu european. A concertat deja la Birmingham și Dublin și urmează să aibă spectacole miercuri și joi la Londra, pe O2 Arena.

Citiți și Ce spun martorii exploziei din Manchester

ACTUALIZARE ora 06:30Ministerul Afacerilor Externe anunță că până în acest moment nu au fost identificați români printre victimele exploziei de la Manchester.

ACTUALIZARE. Serviciul de Ambulanţă anunţă că au transportat la spitalele din oraş 59 de victime şi că a tratat numeroase persoane la faţa locului.

ACTUALIZARE ora 5:00, ora României (3:00, ora Londrei). Poliția spune că cei 50 de răniți sunt tratați la șase spitale și anunță numerele de urgență la care populația poate primi informații despre victime. De asemenea, poliția pune la dispoziție un număr de telefon la care oamenii pot raporta autorităților antiteroriste orice mișcare suspectă.

ACTUALIZARE. Încă nu a fost identificată oficial natura exploziei, dar premierul Theresa May a spus că incidentul este tratat de poliție ca un „oribil atac terorist”. Informații neconfirmate, care vin din surse americane, sugerează că atacul este opera unui kamikaze. La Londra se va reuni cabinetul de securitate COBRA și este așteptată o conferință de presă.

ACTUALIZARE. Un bărbat surprins în imagini în zona Manchester Arena, care avea un rucsac, este posibilul terorist sinucigaș, potrivit CNN.

ACTUALIZARE.  Andy era în holul de la intrarea în arenă și își aștepta soția și fiica. El a povestit la BBC că a fost ca într-o scenă dintr-un film de război. A fost aruncat la pământ de forța exploziei. „Când m-am ridicat și am privit în jur, erau numai corpuri peste tot. Cred că 20-30 de corpuri. Nu știu dacă erau lipsite de viață, dar păreau morți. Erau pline de sânge, cu răni grave”, a spus bărbatul. „Primul lucru pe care l-am făcut – m-am năpustit pe stadion încercând să-mi găsesc familia. Nu i-am găsit, asa că m-am dus în zona unde erau tratați răniții și tot căutându-i am dat o mână de ajutor serviciilor de urgență” a povestit bărbatul. În cele din urmă, și-a găsit familia teafără, dar spune că erau mulți adolescenți întinși la pământ, care țipau.

ACTUALIZARE. Poliția anunță că un pachet suspect va fi detonat controlat la Cathedral Gardens, lângă Manchester Arena.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE. Momentul exploziei, surprins din afara stadionului.

ACTUALIZARE. Anchetatorii investighează posiblitatea ca explozia să fi fost provocată de un kamikaze, spun sursele CNN.

ACTUALIZARE. Manchester Arena anunță că incidentul a avut loc la intrarea principală, în spațiu public, la încheierea concertului. Poliția transporturilor a anunțat, la rândul ei, că explozia a avut loc în foaierul arenei. 

ACTUALIZARE. Un martor povestește că la concert erau foarte mulți copii, iar unii nu erau însoțiți de părinți.  Arena are o capacitate de 21.000 de oameni și era plin.

Police Respond To An Incident At Manchester Arena
Foto: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE. O femeie a povestit la Radio BBC că era la concert împreună cu fiica ei de 14 ani. Pentru a evita aglomerația obișnuită de la încheierea concertului, au decis să plece un pic mai devreme și să-și facă loc spre ieșire. „În timp ce mergeam, am auzit o explozie puternică. Întâi m-am gândit că am pierdut ceva din scenariul concertului. Dar când m-am întors, am văzut o scenă teribilă de oameni care se călcau în picioare în timp ce coborau scările, oameni care zăceau pe jos...Mi-am luat fiica și am fugit pur și simplu. Erau oameni prăbușiți pe jos”, a povestit martorul.

ACTUALIZARE. Poliția din Greater Manchester anunță că „până în acest moment au fost confirmate 19 persoane decedate și 50 de persoane rănite”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE. Mulți oameni postează pe rețelele de socializare fotografii cu tineri ai căror părinți nu i-au putut contacta. Oamenii oferă adăpost și mijloace de transport pentru cei care au nevoie să ajungă în zonă. Hotelurile se oferă să aibă grijă de copii până când părinții lor se vor întoarce, relatează Sky News.

ACTUALIZARE. Corespondentul BBC a vorbit cu paramedicii aflați la fața locului, care spun că oamenii au răni provocate de șrapnel.

ACTUALIZARE. Poliția tratează incidentul ca unul „posibil terorist”. 

ACTUALIZARE. Circulația pe liniile de metrou către Manchester Arena fost suspendată.

ACTUALIZARE. Un purtător de cuvânt a confirmat pentru Reuters că artista Ariana Grande este bine. Artista, fostă vedetă a unui serial Disney, se bucură de o mare popularitate în rândul adolescentelor. De altfel, la concert erau foarte multe fete tinere. Explozia s-a produs chiar la încheierea concertului.

ACTUALIZARE. Potrivit Sky News, la Manchester Arena au sosit echipe de geniști, iar spitalele au intrat în alertă.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Explozia s-a produs la Manchester Arena, unde concerta artista americană Ariana Grande. Explozia a avut loc la ora locală 22:35. 

Poliţia confirmă că mai multe persoane au murit şi altele au fost rănite. 

Deocamdată se vorbeşte despre un incident major de securitate. Potrivit primelor informaţii, ar fi 20 de morţi. Potrivit CNN, s-ar fi produs scene de panică după oamenii au auzit zgomotul puternic al unei explozii.

Poliția a avertizat populația să stea departe de stadion și a anunțat că a înființat un „centru de informare despre victime”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri