Extrema dreaptă depășește partidul Angelei Merkel în alegerile din Turingia. De ce este Germania îngrijorată de ascensiunea AfD

Data actualizării: Data publicării:
AfD Holds Final Rally Before Brandenburg State Elections
Foto: Guliver / GettyImages

Ascensiunea partidelor extremiste pare de neoprit în Germania. Stânga radicală și de extrema dreaptă au câștigat cele mai multe voturi la alegerile locale din landul Turingia, din fosta Germanie de Est. Ambele partide au depășit Uniunea Creștin Democrată, partidul Angelei Merkel.

Die Linke, urmaș al fostului partid comunist, a obținut 31% din voturi, un scor mult mai bun decât cel înregistrat în urmă cu 5 ani. Pe locul doi al doilea în preferințele electoratului s-a clasat formațiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania, care aproape și-a dublat numărul de alegători voturi în Turingia și a obținut 23,5% din voturi.

Marele învins al scrutinului este partidul cancelarului Angela Merkel. Uniunea Creștin Democrată (CDU) a pierdut alegerile într-un land pe care îl controla și s-a clasat doar pe locul trei cu 22% din voturi.

Social democrații (SPD) au scăzut de la 12,4% din voturi la doar 8%, arată sondajele de la ieșirea de la urne.

Potrivit analiștilor, rezultatele scrutinului din Turingia pot avea efecte la nivel național, într-o perioadă tensionată pe scena politică germană și într-un moment în care cea mai puternică economie din Europa se îndreptă spre receiune.

Rezultatele sunt o palmă atât pentru creștin-democrați, cât și pentru socialiști, arată BBC.

„Pentru Turingia și centrul democratic este un rezultat amar. Am luptat pentru acest centru democratic, iar acesta nu a obținut majoritatea”, a spus Mike Mohring, principalul candidat al CDU

Ascensiunea extremei dreapta, de la anti-euro la anti-migrație

Alternativa pentru Germania a apărut în 2013, cu orientare anti-euro, dar s-a transformat treptat într-o formațiune împotriva imigrației și Islamului, câștigând teren în timpul crizei migranților din 2015.

Liderul AfD din Turingia, fostul profesor de istorie Bjoern Hoecke, a fost criticat de liderii comunității evreiești și de principalele partide politice după ce a spus că memorialul Holocaustului din Berlin este „un monument al rușinii”.

„Soarele răsare deasupra estului și în curând vom face să strălucească soarele asupra întregii Germanii. Am făcut estul albastru (culoarea AfD, n.r.) și, în câțiva ani, vom fi un partid al poporului pentru întreaga Germanie”, a spus Hoecke.

În urmă cu doi ani, AfD a câștigat 12,6% din voturi la alegerile parlamentare și a intrat, pentru prima dată, în Parlament. Aceasta, într-o țară sensibilă la trecutul său nazist. Luna aceasta, guvernul german a lansat un avertisment cu privire la amenințarea reprezentată de extremismul de dreapta, antisemitism și terorism extremist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri