Favoritul socialiştilor francezi: un ministru de 147 de zile

Data actualizării: Data publicării:
benoit hamon socialist fb

Primul tur al competiţiei interne în care Partidului Socialist francez îşi desemnează candidatul pentru alegerile prezidenţiale s-a încheiat cu cel puţin două surprize. Prima este câştigătorul: Benoit Hamon, practic un anonim. A doua este apariţia peste noapte a 352.014 voturi care însă nu au schimbat absolut deloc rezultatul final. Ambele sunt amplu dezbătute în presa franceză.

benoit hamon socialist fb
Foto: facebook.com

Plecat în competiţie ca mare favorit, fostul premier Manuel Valls – care a renunţat la conducerea guvernului pentru a intra în campania electorală – a ieşit al doilea. A obţinut 31,11% din voturile exprimate. Cel văzut de presă ca principalul său contracandidat, Arnaud Montebourg, a primit doar 17,52% din voturi. Câştigătorul primului tur este Benoit Hamon, care a obţinut 36,35%.

Născut pe 26 iunie 1967, Benoit Hamon nu s-a remarcat până acum în Partidul Socialist francez. A deţinut, între 2004 şi 2009, un mandat de deputat european. Pentru o scurtă perioadă a fost ministru al Educaţiei într-unul dintre guvernele conduse de cel pe care l-a învins duminică – Manuel Valls. Mai exact, Benoit Hamon a fost ministru timp de 147 de zile, între aprilie şi august 2014. A demisionat, împreună cu Arnaud Montebourg, în semn de protest faţă de politicile sociale, pe care le considera prea liberale, puse în aplicare de Manuel Valls. În august 2016 şi-a anunţat candidatura la învestirea Partidului Socialist pentru alegerile prezidenţiale din 23 aprilie – 7 mai anul acesta.

Benoit Hamon este, comentează postul belgian de televiziune RTBF, politicianul socialist francez care s-a desprins de Francois Hollande. Ceea ce aşteaptă o mare parte a electoratului de stânga profund dezamăgit de preşedinte. Platforma sa electorală tinde să depăşească limitele stângii: propune reducerea numărului săptămânal de ore de lucru şi vrea instituirea unei alocaţii de bază de 750 de euro pentru fiecare cetăţean francez. În campania electorală internă a fost susţinut de organizaţia de tineret – pe care a condus-o în 1993 – şi de primarul oraşului Lille. Influenta Martine Aubry, fiica fostului preşedinte al Comisiei Europene Jaques Delors, nu a candidat pentru învestitură. Dar l-a susţinut pe fostul său purtător de cuvânt şi, se pare, a mizat pe câştigător.

Pe lângă CV-ul său politic destul de subţire şi de platforma politică care exclude orice măsură liberală, Benoit Hamon a mai atras atenţia cu ceva. A refuzat să apară în public alături de soţia sa, Gabrielle Gallar. A spus că aceasta ţine foarte mult ca viaţa sa să rămână privată.

Un prim rezultat final al alegerilor primare, publicat pe site-ul Partidului Socialist francez cu 10 minute după miezul nopţii de duminică, arată că Benoit Hamon a obţinut 454.041 de voturi (36,35%), faţă de cele 388.603 voturi ale lui Manuel Valls (31,11%). Până dimineaţă, numărul de voturi crescuse, în timp ce procentele au rămas constante. Astfel, Benoit Hamon ar fi primit, de fapt, 582.014 voturi iar Manuel Valls – 498.114. În total, numărul votanţilor a crescut cu peste 352.000 peste noapte iar presa franceză acuză organizatorii scrutinului că au manipulat rezultatul. Se vorbeşte chiar, în tabloide, despre o „rezervă” de voturi, lăsată pentru a schimba, în caz de nevoie, rezultatul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita