Fostul lider catalan, Carles Puigdemont, eliberat condiționat

Data actualizării: Data publicării:
puigdemont
Foto: Guliver/GettyImages

Liderul catalan destituit, Carles Puigdemont, și cei patru foști miniștri ai cabinetului său, vizați de un mandat european de arestare, au fost eliberați condiționat de un judecător de instrucție, a anunțat, în noaptea de duminică spre luni, Parchetul din Bruxelles, relatează Agerpres care citează AFP.

puigdemont
Foto: Guliver/GettyImages

Cei cinci catalani s-au predat poliției duminică dimineața. Revine acum unei alte jurisdicții, Camera de Consiliu, să se pronunțe asupra executării mandatului de arestare, în următoarele 15 zile. 

Conform agenției dpa, celor cinci li se interzice să părăsească Belgia fără consimțământul unui judecător. De asemenea, ei trebuie să furnizeze o adresă reală și să participe personal la toate ședințele de judecată, a indicat Parchetul din Bruxelles.

Atât fostul lider catalan, cât și ex-miniștrii săi au fost audiați separat de la ora locală 16,00 până la 20,00 și au plecat împreună de la Parchet, într-un microbuz, informează EFE. 

La ieșirea de la audierile de la procuratură, cei cinci nu au făcut nicio declarație celor circa 50 de jurnaliști prezenți.

În același loc, aproximativ 15 persoane cu steagul separatist catalan au strigat „curaj” și „nu sunteți singuri” la ieșirea microbuzului cu cei cinci politicieni. 

Puigdemont a plecat în Belgia la sfârșitul săptămânii trecute, la scurt timp după ce procurorii spanioli au formulat acuzații împotriva tuturor celor 14 membri destituiți ai guvernului regional catalan pentru răzvrătire împotriva statului, rebeliune și deturnare de fonduri publice.

Un judecător spaniol a emis vineri noapte mandate europene de arestare după ce Puigdemont și ceilalți patru foști miniștri nu s-au prezentat joi, la Madrid, să depună mărturie în cadrul unei audieri pe tema referendumului de independență organizat ilegal în Catalonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri