Germania, aproape de un atentat de proporții. Erau vizate trenuri și un aeroport

Data actualizării: Data publicării:
Politie Germania GettyImages-503039544-1
Foto: Guliver/GettyImages

Refugiatul sirian în vârstă de 22 de ani arestat luni în Germania și suspectat că pregătea un atentat viza unul din aeroporturile de la Berlin, a anunțat luni seară șeful serviciului de informații interne, transmite AFP, preluată de Agerpres.

GettyImages
Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE.  „Deținem informații, informații provenind de la servicii secrete, că mai întâi intenționa să atace trenuri din Germania, pentru ca apoi să aibă în vedere unul din aeroporturile de la Berlin”, a declarat șeful serviciului de informații interne, Hans-Georg Maassen la postul ARD.

Presa germană vorbea, la sfârșitul săptămânii trecute, despre un aeroport din Berlin care ar fi fost vizat de un atac terorist, informație care a fost confirmată abia luni seară.

La începutul lunii septembrie, polițiștii și anchetatorii germani au fost informați de servicii secrete că organizația jihadistă Stat Islamic (SI) are în vedere un atentat împotriva „unei infrastructuri” din Germania.

„Ne-a luat timp până joi să aflăm cine din Germania trebuia să se ocupe de asta”, a declarat, luni, șeful serviciului de informații interne.

Decizia de a ordona arestarea suspectului a fost luată vineri după ce acesta și-a cumpărat adezivi. „Am considerat că este vorba despre ultimul produs chimic de care avea nevoie pentru a fabrica o bombă”, a precizat oficialul german.

Într-o primă fază, sirianul a reușit la limită să scape de polițiștii veniți să îl aresteze sâmbătă dimineață la Chemnitz (est). În cele din urmă, a fost prins luni dimineață. De fapt, a fost legat și predat forțelor de ordine de compatrioți sirieni la care se refugiase.

Unul dintre acești sirieni, prezentat ca Mohammed A., a declarat cotidianului german Bild că suspectul a încercat să îi cumpere pentru a nu fi predat poliției. „Ne-a oferit 1.000 de euro și 200 de dolari dacă îl lăsăm să plece, îi avea în rucsac împreună cu un cuțit”, a spus martorul.

„Am venit pe ruta Balcanilor și sunt profund recunoscător Germaniei că ne-a primit. Pentru asta era clar că vom merge să avertizăm poliția”, a adăugat Mohammed A.


 

Atacul cu bombă dejucat sâmbătă în Germania ar fi avut proporţiile celor de la Paris şi Bruxelles. Anunţul a fost făcut de ministrul de interne, care a anunţat că în apartamentul suspectului sirian căutat în cursul weekendului și arestat în cele din urmă a fost găsită o cantitate mare de explozibil.

Este vorba de o substanţă mai periculoasă decât TNT-ul, iar oficialii spun că cel mai probabil teroristul are legături cu gruparea Stat Islamic.

Tânărul de 22 de ani, un refugiat sirian, ar fi plănuit de detoneze o bombă pe un aeroport din Germania. El a fost arestat duminică, iar odată cu el, după gratii au ajuns alţi patru suspecţi.

„Din câte știm, ceea ce se pregătea la Chemnitz era ceva similar cu pregătirile care s-au făcut pentru atacurile din Paris și Bruxelles”, a declarat ministrul de interne, Thomas de Maiziere.

„Comportamentul suspectului indică un context al Statului Islamic”, a declarat, la rândul său, Joerg Michaelis, procurorul general din landul Saxonia.

Atentatele de la Paris, din noiembrie 2015, comise de militanți ai Statului Islamic s-au soldat cu 130 de morți, iar patru luni mai târziu, alte atacuri sinucigașe au făcut 30 de morți în capitala Belgiei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri