Ghid de supravieţuire în vreme de austeritate. O româncă din Atena şi-a păstrat afacerea în pofida crizei economice

Data publicării:
romanca 1

„Pe vremuri aveam alegeri din patru în patru ani şi mergeam în fiecare an în vacanţă. Acum am ajuns să avem alegeri în fiecare an şi mergem o dată la patru ani în vacanţă”, spune Adriana Roşca, directoarea unei firme de consultanţă din Atena.

Aşa arată, în câteva vorbe, situaţia economică şi politică din Grecia. Guvernele se schimbă des, dar criza rămâne.

Adriana Roşca trăieşte în Grecia din 1989, când a venit la studii la Atena. A rămas aici şi a traversat perioade bune şi foarte bune, la începutul anilor 2000. Atunci şi-a deschis propria afacere: o firmă de consultanţă, care oferă servicii de traducere, contabilitate şi asistenţă juridică.

Reporter Digi24: Aveţi o firmă de consultanţă, aici, în Atena, din 2003. Cum supravieţuiţi?

Adriana Roșca: Sunt o norocoasă. În primul rând, eu nu am credite bancare. Am muncit foarte mult. Sunt deja cunoscută pe piaţa elenă. Cred că am prins rădăcini în ţara asta, locuiesc aici de 25 de ani. Şi din cauza asta nu m-am extins niciodată mai mult decât am putut.

Până în 2009, totul a mers ca pe roate, cu profit şi clienţi mulţi. În 2010 a rămas cu primele facturi neonorate şi atunci a înţeles că trebuie să se adapteze la criză ca să-şi păstreze afacerea. A mai redus din tarife şi a acceptat doar clienţi de la care ştia sigur că-şi va încasa banii. Profitul s-a redus considerabil, dar a rămas pe piaţă.

Reporter: Aţi fost nevoită să renunţaţi la angajaţi în aceşti ultimi cinci ani?

Adriana Roșca: Da. Dintre colaboratorii externi, deci nu cei care sunt zilnic la birou.

Firma Adrianei Roşca are cinci angajaţi permanenţi. Se bucură că i-a putut păstra pe toţi de când a început criza, dar recunoaşte că nu le-a mărit deloc salariile în ultimii ani.

Marios e contabil în firmă de patru ani.

„Din păcate, ca angajat, de multe ori, nu mai poţi cere nici ceea ce ai avea dreptul să ceri. Banii pe care îi câştig acum trebuie să-i drămuiesc cu multă atenţie. Nu-mi mai permit să merg în străinătate. În vacanţe merg doar aici, în Grecia”, spune Marios Sakellaropoulos, contabil.

În prezent, în Grecia, unu din doi tineri este şomer, iar micii întreprinzători nu mai angajează. Unii au tras deja oblonul, alţii reduc cheltuielile la minimum.

În Atena, la tot pasul sunt clădiri şi spaţii comerciale goale, de vânzare sau de închiriat. Şi taximetrişti care aşteaptă clienţi. Iar după alegerile de duminică, mulţi vor rămâne cu întrebarea: îi va ajuta noul guvern să trăiască mai bine?

„Îi voi vota pe cei de stânga ca să consider că, într-adevăr, am participat si eu la schimbarea pe care ne-o dorim cu toţii. Dar nu sunt deloc optimist, nu cred că vor face mare lucru”, mai spune Marios.

Adriana Roşca are, însă, speranţa că vor trece şi vremurile acestea grele. Grecia e acum ţara ei şi va merge la vot. Nu crede în revenirea la drahmă şi speră că, după alegeri, politicienii se vor înţelege să formeze un guvern eficient: „Oamenii sunt mulţumiţi cu moneda asta. Da, într-adevăr, preţurile au crescut foarte mult. Dar dacă ne vom reîntoarce la drahmă, ce vom câştiga? Deci, ceea ce am plăti acum 2 euro, o să plătim 3.000 de drahme? Din cauza inflaţiei, probabil o să ajungem să plătim 5.000 de drahme”.

Optimismul Adrianei Roşca este, însă, realist. Spune că e vital ca ţara să-şi revină în cel mult doi ani. Chiar dacă speranţa moare ultima, grecii nu prea mai au nici răbdare, nici soluţii de supravieţuire.

E liniştea dinainte de furtună. Pentru că i-am încercat pe cei de la Pasok în urmă cu doi ani. Am văzut că n-au făcut nimic. I-am încercat pe cei de la Noua Democraţie, cu Samaras, am văzut că nici ei nu au făcut nimic. O să-i încercăm şi pe radicalii de stânga, cu Tsipras. Dacă nici ei nu fac nimic, în mod sigur lumea va ieşi în stradă la un moment dat”, mai spune Adriana Roșca.

Alegerile din Grecia, relatate în România de Digi24

Digi24 urmăreşte îndeaproape alegerile parlamentare din Grecia, cu o miză uriaşă pentru viitorul ţării. Atât astăzi, cât şi mâine, vă ţinem la curent cu cele mai noi informaţii despre cum văd grecii viitorul lor şi cine are cele mai mari şanse în bătălia electorală. Toate noutăţile vor veni de la trimisul special Digi24 la Atena, Raluca Lunculescu.

Citiți și: Alegeri în Grecia, cruciale pentru Europa. Trimișii Digi24 transmit în direct de la Atena

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri