Ciocniri violente între studenți și poliție la Atena, înainte de votul pentru legea privind universitățile private

Data publicării:
violențe la atena
Ciocniri între studenți și forțele de ordine la Atena, Grecia. Sursa foto: Profimedia Images

Studenții greci au aruncat cu cocktailuri Molotov în polițiști, care au răspuns cu gaze lacrimogene, în centrul Atenei, vineri, cu câteva ore înainte ca parlamentul să voteze un proiect de lege care permite universităților private străine să înființeze filiale în țară, transmite Reuters.

Mii de studenți au protestat pașnic timp de săptămâni întregi împotriva reformei despre care spun că va devaloriza diplomele universităților publice, dar vineri furia tinerilor a degenerat în violențe cu forțele de ordine, chiar în momentul în care prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a cerut parlamentarilor să voteze proiectul de lege.

„Ne este frică... dacă reușim să absolvim, nu vom putea niciodată să găsim un loc de muncă nicăieri”, a spus Stratos Katselis, 25 de ani. „Niciun tânăr de astăzi nu poate face niciun fel de plan pentru viitor.”

Mitsotakis, care a câștigat un al doilea mandat în iunie anul trecut, a declarat că legea va ajuta la inversarea exodului a zeci de mii de studenți greci către universitățile din străinătate, un obstacol pentru o economie care încă se redresează după o criză financiară de un deceniu.

Proiectul de lege va ajuta, de asemenea, la alinierea Greciei la restul Uniunii Europene și la stimularea concurenței în învățământul superior, a spus el.

Legea va trece în Parlament, cel mai probabil, deoarece guvernul conservator controlează 158 de parlamentari, din cei 300.

„Parlamentul nu este chemat doar să voteze un proiect de lege esențial, ci și să aprobe o reformă radicală și curajoasă a educației pentru creștere și justiție socială”, a spus Mitsotakis. „Va permite în sfârșit să funcționeze în țara noastră instituții private, nonprofit”.

Studenții, care au și sprijinul unor profesori și a personalului universitar, nu sunt convinși. Un grup s-a desprins de demonstranți și a aruncat cu cocktailuri Molotov asupra poliției, care i-a dispersat cu gaze lacrimogene pe protestatari, a declarat oficial al poliției.

Proiectul de lege face parte din agenda de reformă a guvernului, care include și o lege a căsătoriilor între persoane de același sex care a fost adoptată luna trecută.

Grecia cheltuiește 3%-4% din producția economică anuală pentru educație, sub media UE. Dar Mitsotakis a spus că proiectul de lege prevede o finanțare sporită pentru universitățile de stat.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri