Jurnalistă incomodă, ucisă în Malta. Mesajul emoționant al fiului

Dan Stancu Data actualizării: Data publicării:
malta

Matthew Caruana Galizia, fiul jurnalistei asasinate luni în Malta, a postat pe Facebook un mesaj în care vorbește despre incompetența și complicitatea autorităţilor cu cei care atacă statul de drept.

malta
Daphne Caruana Galizia / FOTO: timesofmalta.com

Mama mea a fost asasinată pentru că a apărat statul de drept de cei care voiau să îl încalce. Dar a fost o țintă și pentru că era singura care făcea acest lucru. Asa se întâmplă când instituțiile statului rămân fără putere: singura persoană care mai luptă este un jurnalist. Ceea ce face ca e să fie prima asasinată”, scrie Matthew Caruana Galizia, jurnalist și el.

El povestește și clipele de groază prin care a trecut, încercând să își scoată mama din autoturismul în flăcări. „Mama mea e în mașină. E moartă. E moartă din cauza incompetenței voastre”, le-a spus el celor doi polițiști care veniseră la locul tragediei cu un singur stingător de incendii.

Câteva ore mai târziu, în timp ce clovnul de premier făcea declarații în parlament despre un jurnalist pe care l-a demonizat și hărțuit vreme de peste un deceniu, unul dintre polițiștii care ar trebui să investigheze asasinatul, Ramon Mifsud, a postat pe Facebook: Fiecare primește ceea ce merită, balego! Sunt fericit!”. Cam aici suntem: un stat mafiot în care îţi poți schimba sexul pe cartea de identitate (îți mulțumim, Doamne, pentru asta!), dar unde ești spulberat pentru că îți exerciți drepturile fundamentale. Cum am ajuns aici?”, a adăugăt Matthew Caruana Galizia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El vorbește despre „o cultură a impunității” instalată în rândurile guvernului din Malta și are și un mesaj pentru premierul Joseph Muscat. „Ești complice. Ești responsabil pentru asta”, scrie Matthew Caruana Galizia, referindu-se la asasinarea mamei sale.

Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, aflată la originea unor acuzații de corupție care au provocat alegeri anticipate în țara sa în luna iunie, a fost ucisă luni în explozia unei bombe care fusese plasată sub mașina ei.

La începutul lunii iunie, Partidul Muncii condus de Joseph Muscat, la putere din 2013, a obținut victoria în alegerile legislative anticipate convocate în urma unei serii de scandaluri în care au fost implicați apropiați ai acestuia și în dezvăluirea cărora Caruana Galizia a avut un rol central.

Ministrul Energiei, șeful de cabinet al lui Muscat și chiar soția premierului au fost suspectați că dețin conturi off-shore dezvăluite în scandalul Panama Papers.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri