Liderii UE i-au transmis lui Recep Erdogan îngrijorarea faţă de situaţia drepturilor omului şi violenţele împotriva femeilor din Turcia

Data publicării:
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele Turciei, Recep Erdogan şi preşedinta CE, Ursula von der Leyen
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele Turciei, Recep Erdogan şi preşedinta CE, Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Liderii Uniunii Europene şi-au exprimat îngrijorările referitoare la situaţia drepturilor omului în această ţară, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la Istanbul, informează Agerpres.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen că a avut loc o discuţie sinceră cu preşedintele turc Erdogan şi a subliniat că retragerea Turciei din Convenţia pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor creează grave îngrijorări.

„Statul de drept şi respectarea drepturilor fundamentale sunt valori esenţiale ale UE”, a spus Michel.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a insistat, de asemenea, că respectarea de către Ankara a drepturilor fundamentale şi a statului de drept sunt cruciale şi şi-a exprimat preocuparea faţă de decizia de luna trecută a Turciei de a se retrage din Convenţia de la Istanbul ce vizează protejarea femeilor în faţa violenţei.

În plus, der Leyen a afirmat că respectarea în continuare de către Ankara a pactului din 2016 privind migraţia va reprezenta „un gest major de bunăvoinţă". Der Leyen a subliniat că „în scurt timp Comisia va face o propunere care să reflecte principii” cum sunt condiţii mai bune pentru refugiaţi şi angajamentul Turciei de a împiedica plecările ilegale.

UE cooperează cu Turcia în privinţa stopării migraţia ilegală. În 2016, Turcia a promis că îşi va închide graniţele şi îi va lua înapoi pe migranţii ajunşi pe insulele greceşti, în schimbul a circa 6 miliarde de euro.

Confruntat cu dificultăţi economice în creştere, preşedintele Erdogan a decis retragerea Turciei din convenţia de la Istanbul, în încercarea de a atrage de partea sa electoratul conservator. Grupurile conservatoare şi islamiste i-au cerut şefului statului să renunţe la acest tratat care, în opinia lor, subminează valorile familiale „tradiţionale" prin apărarea egalităţii de gen şi „favorizează" comunitatea LGBT prin interzicerea discriminării în funcţie de orientarea sexuală.

Decretul de retragere, publicat pe 20 martie, într-un context în care în ultimii zece ani cazurile de femicid s-au înmulţit în Turcia, a stârnit nemulţumirea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi critici din partea UE şi a Consiliului Europei, organizaţie din care Turcia face parte şi sub ale cărei auspicii semnase acest tratat în 2011.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...