Liderul de extremă dreapta Geert Wilders a câștigat detașat alegerile în Olanda. „Vom guverna”

Data actualizării: Data publicării:
PVV leader Geert Wilders vorbeste la microfon, afis cu el in spate, pe fundal rosu si baloane
Liderul de extremă-dreapta Geert Wilders a obținut o victorie categorică la alegerile din Olanda. Foto: Profimedia

Partidul de extremă dreapta al populistului anti-islam Geert Wilders a obținut o victorie categorică în alegerile generale din Olanda, potrivit ultimelor rezultate, cu aproape toate voturile numărate, scrie BBC. După 25 de ani în parlament, partidul său, Partidul Libertății (PVV), va obține 37 de locuri, cu mult înaintea celui mai apropiat rival, o alianță de stânga condusă de fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans. Cu toate acestea, misiunea lui Wilders de a face o majoritate pentru a guverna nu se anunță una ușoară.

„PVV nu mai poate fi ignorat. Vom guverna”, a declarat Geert Wilders, potrivit BBC, care mai remarcă faptul că victoria sa a zguduit politica olandeză și va transmite un șoc în întreaga Europă.

Ca să-și îndeplinească promisiunea de a fi „prim-ministru pentru toată lumea”, Wilders va trebui să convingă alte partide să i se alăture într-o coaliție. Ținta sa este de 76 de locuri în parlamentul de 150 de locuri.

Geert Wilders (60 de ani) a exploatat frustrarea larg răspândită în rândul olandezilor privind migrația, promițând „granițe închise”, și și-a pus în așteptare promisiunea de a interzice Coranul.

În discursul în care a clamat victoria, a avut o dispoziție combativă: „Vrem să guvernăm și... vom guverna. [Numărul de locuri este] un compliment enorm, dar și o responsabilitate enormă”.

Frans Timmermans nu vrea să guverneze cu Wilders

Înainte de vot, celelalte trei partide mari au exclus participarea la un guvern condus de Wilders, din cauza politicilor sale de extremă dreapta. Dar acest lucru s-ar putea schimba din cauza amplorii victoriei sale.

Alianța de stânga condusă de fostul comisar european Frans Timmermans ar urma să se claseze pe locul al doilea, cu 25 de locuri. El a precizat că nu va avea nimic de-a face cu un guvern condus de Wilders.

A venit timpul să apărăm democrația olandeză și statul de drept, a declarat dl Timmermans în fața susținătorilor: „Nu vom lăsa pe nimeni în Olanda să plece. În Olanda, toată lumea este egală”.

Pe locul al treilea se află VVD, un partid liberal de centru-dreapta condus de noul lider Dilan Yesilgöz, iar pe locul al patrulea se află un partid nou format de deputatul denunțător Pieter Omtzigt.

Geert Wilders a făcut un apel direct la rivalii săi politici să lucreze împreună, iar atât Dilan Yesilgöz, cât și Pieter Omtzigt l-au felicitat pentru victorie.

Deși Dilan Yesilgöz se îndoiește că Wilders va reuși să găsească numărul de voturi de care are nevoie pentru a forma o majoritate, ea spune că depinde de colegii ei de partid să decidă cum să răspundă. Înainte de alegeri, ea a insistat că nu va face parte dintr-un cabinet condus de Wilders, dar nu a exclus posibilitatea de a lucra cu el dacă va câștiga.

Pieter Omtzigt a declarat inițial că partidul său, Noul Contract Social, nu va colabora cu dl Wilders, dar acum spune că este „disponibil să transforme această încredere [a alegătorilor] în acțiune”.

Wilders vrea „Nexit”

O victorie a lui Wilders va provoca un șoc în întreaga Europă, întrucât Olanda este unul dintre membrii fondatori ai ceea ce a devenit Uniunea Europeană, mai scrie BBC.

Liderii naționaliști și de extremă-dreapta din întreaga Europă i-au lăudat deja reușita. Liderul Raliului Național francez, Marine Le Pen, a declarat că victoria lui Wilders „confirmă atașamentul tot mai mare față de apărarea identităților naționale”.

Geert Wilders vrea să organizeze un referendum pentru ieșirea din UE, numit „Nexit”, deși recunoaște că nu există o stare de spirit națională pentru a face acest lucru.

El și-a temperat retorica anti-islamică în perioada premergătoare votului, spunând că există probleme mai presante în acest moment și că este pregătit să „pună la frigider” politicile sale privind interzicerea moscheilor și a școlilor islamice.

Strategia a fost un succes și a dus la mai mult decât dublarea numărului de membri ai partidului său PVV în parlament.

În timpul campaniei, Wilders a profitat de nemulțumirea larg răspândită față de guvernul precedent, care s-a prăbușit în urma unui dezacord privind normele de azil.

Pentru politologul Martin Rosema de la Universitatea din Twente, acesta a fost unul dintre numeroasele cadouri care i-au fost oferite pe tavă lui Wilders în câteva luni. Un alt cadou a fost faptul că liderul liberal de centru-dreapta a deschis ușa pentru a lucra cu el în coaliție.

„Știm, de asemenea, din precedentele internaționale, că partidele radicale de dreapta se descurcă mai rău atunci când sunt excluse”, a spus el.

Migrația a devenit una dintre temele principale, iar Wilders a precizat miercuri că intenționează să abordeze un „tsunami de azil și imigrație”.

Anul trecut, migrația netă în Olanda a crescut de peste două ori, depășind 220.000 de persoane, în parte din cauza refugiaților care au fugit de invazia Rusiei în Ucraina. Dar problema a fost agravată de lipsa a aproximativ 390.000 de locuințe.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri