Lucian Bode: Îndeplinim de peste un deceniu condițiile necesare aderării la Schengen

Data publicării:
lucian bode la consiliul jai
Ministrul Lucian Bode a pledat pentru aderarea României la Schengen în Consiliul JAI desfășurat la 10 iunie 2022 la Luxemburg Foto: Facebook Lucian Bode

România contribuie semnificativ la arhitectura de securitate a Uniunii Europene, în aceeași măsură cu statele membre Schengen, însă fără a beneficia de acest statut, deși îndeplinește de peste un deceniu condițiile necesare aderării, spune ministrul de interne, Lucian Bode. Aderarea României la spațiul Schengen este obiectivul pentru care „am depus eforturi considerabile și am făcut investiții semnificative”, le-a transmis el colegilor europeni , vineri, cu ocazia participării la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) desfășurat la Luxemburg.

„Asigurarea securității europene reprezintă un obiectiv la care România contribuie semnificativ. Fără îndoială, discuțiile privind securitatea europeană sunt direct legate de cele privitoare la viitorul spațiului Schengen”, arată ministrul Lucian Bode într-o postare pe Facebook.

„În acest sens, am salutat apelul recent al Comisiei Europene și al doamnei comisar Ylva Johansson în direcția extinderii spațiului Schengen prin aderarea României, Bulgariei și Croației. Extinderea spațiului de liberă circulaţie va fi nu doar o recunoaştere a eforturilor constante ale României ca furnizor de securitate în serviciul întregii Uniuni, ci şi o expresie a recunoaşterii ataşamentului cetăţenilor români față de proiectul european şi viitorul acestuia”, a subliniat ministrul de interne.

„Apreciez ritmul susținut în care au avut loc dezbaterile de astăzi, agenda incluzând subiecte de interes deosebit pentru România, precum spațiul Schengen, consolidarea cooperării polițienești între statele membre, azilul și migrația, agenția FRONTEX și nu în ultimul rând situația din Ucraina și progresele înregistrate în implementarea Planului de acțiune în 10 puncte pregătit de către Comisia Europeană și Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene”, spune Lucian Bode.

„Cu privire la solidaritatea față de Republica Moldova, am transmis tuturor partenerilor europeni că este esențial ca acest stat să fie sprijinit în continuare pentru a putea face față provocărilor actuale cu care se confruntă”, precizează ministrul de interne.

În ceea ce privește migrația și azilul, ministrul a subliniat necesitatea înregistrării de progrese pe marginea Pactului privind migrația și azilul. El spune că a evidențiat „flexibilitatea de care a dat dovadă România” pe parcursul negocierilor asupra propunerilor legislative care au fost desprinse din Pact.

Cu privire la Ucraina, Lucian Bode a mulțumit Comisiei Europene pentru eforturile depuse de a coordona realizarea acțiunilor evidențiate în cadrul Planului în 10 puncte și consideră că s-au făcut progrese semnificative înregistrate în ceea ce privește majoritatea elementelor acestuia, progrese care vor contribui la gestionarea eficientă a provocărilor generate de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei.

Concluzia la care a ajuns Lucian Bode este că dezbaterile de vineri din Consiliul JAI au reliefat „nevoia unei abordări strategice a priorităților” și a unei „viziuni comune” asupra provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri