Macron cere legiferarea sinuciderii asistate și a eutanasiei. Care sunt condițiile președintelui francez

Data publicării:
medic cu foarfece care taie perfuzia unui pacient
Foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat luni că aşteaptă de la guvern să întocmească un proiect de lege privind moartea asistată în Franţa „până la sfârşitul verii”, după ce a primit concluziile Convenţiei Cetăţeneşti care s-a pronunţat în favoarea unui „ajutor activ” pentru sfârşitul vieţii, dar în anumite condiţii.

Emmanuel Macron doreşte crearea unui „model francez privind sfârşitul vieţii” şi a însărcinat guvernul şi parlamentul să îi decidă conţinutul, dar punând limite.

Printre acestea se numără necesitatea de a „garanta exprimarea clară şi liberă a voinţei”, „reiterarea alegerii”, „incurabilitatea suferinţelor refractare, psihice şi fizice, chiar angajarea prognosticului vital”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Insistaţi ca asistenţa activă pentru moarte să nu se realizeze niciodată dintr-un motiv social, pentru a răspunde la izolarea care uneori poate culpabiliza un bolnav ce se ştie condamnat la moarte”, a adăugat Macron, care a exclus de asemenea orice ajutor pentru încetarea vieţii în cazul minorilor.

Acum este sarcina guvernului şi a parlamentarilor să realizeze în mod „transpartinic” o „operă de construcţie împreună, pe baza acestei referinţe solide care este Convenţia Cetăţenească şi în legătură cu toate părţile interesate”, a adăugat Macron, cerând un „proiect de lege până la sfârşitul verii lui 2023”.

Macron are „o opinie personală”

El a anunţat „investiţii ce se impun” pentru a alimenta un „plan pe un deceniu” vizând serviciile de îngrijire paliativă, denunţate de Convenţie ca fiind insuficiente.

Era „o prioritate absolută”, a spus Claire Fourcade, preşedinta Societăţii franceze de îngrijiri paliative. „Există o voinţă politică, iar acum vom fi extrem de vigilenţi pentru a vedea cum se aplică această voinţă”, a precizat ea.

Macron a reamintit că are el însuşi „o opinie personală care poate să evolueze”, dar că, în calitate de şef al statului, are „o responsabilitate de concordie şi o dorinţă de împăcare”.

Ce prevede legea actuală

Preşedintele francez a primit în cursul dimineţii de luni 184 de membri ai Convenţiei, cetăţeni traşi la sorţi care au participat timp de trei luni la dezbateri intense pe acest subiect.

Într-un raport validat duminică, participanţii la Convenţie au răspuns cu „Da” în proporţie de trei sferturi la ideea de a oferi un ajutor „activ pentru a muri”, mai concret pentru sinuciderea asistată sau eutanasie, însă cu restricţii importante.

Legislaţia actuală, stabilită prin Legea Claeys-Leonetti din 2016, le permite îngrijitorilor să pună sub sedare ireversibilă pacienţi care sunt în apropierea morţii şi ale căror suferinţe sunt intolerabile.

Însă ea nu autoriza sinuciderea asistată (adică posibilitatea ca pacientul să-şi administreze el însuşi produsul letal) sau eutanasia (printr-o injecţie făcută de îngrijitor).

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...