Mai mulţi militari KFOR au fost răniţi în confruntările cu protestatari sârbi în nordul Kosovo

Data actualizării: Data publicării:
militari kfor se lupta cu protestatari in kosovo
Ultimele violențe au izbucnit în luna mai, în urma alegerilor locale, care au fost câștigate de primari de etnie albaneză. FOTO Profimedia

Aproximativ 25 de membri ai forţei conduse de NATO (KFOR) au fost răniţi luni în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo, unde demonstranţii sârbi cer retragerea primarilor albanezi, conform unui comunicat al KFOR, citat de AFP.

Mai mulţi militari din contingentele italian şi ungar ale KFOR „au fost ţinta unor atacuri neprovocate şi au suferit răni traumatice cu oase rupte şi arsuri în urma exploziei unor dispozitive incendiare, în timp ce încercau să ţină sub control cele mai active margini ale mulţimii”, a declarat un reprezentant al forţei multinaţionale.

Potrivit informaţiilor furnizate de ministerul ungar al Apărării, printre răniţi se numără peste 20 de soldaţi maghiari, dintre care şapte au fost grav răniţi, potrivit AFP, citată de Agerpres.

În total, 11 soldaţi italieni au fost răniţi, „dintre care trei sunt în stare gravă”, a declarat ministrul de externe Antonio Tajani într-o postare pe Twitter.

Televiziunea de stat sârbă RTS a citat Ministerul sârb al Apărării, care a declarat că doi etnici sârbi au fost răniţi în confruntări.

Preşedinta kosovară, Vjosa Osmani, l-a acuzat pe omologul sârb Aleksandar Vucic de destabilizarea Kosovo. „Structuri ilegale sârbe transformate în bande criminale au atacat poliţia kosovară, ofiţeri KFOR (de menţinere a păcii) şi jurnalişti. Cei care execută ordinele lui Vucic de a destabiliza nordul Kosovo trebuie să răspundă în faţa justiţiei”, a scris Osmani pe Twitter, potrivit News.ro.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri