Ministru francez: Ipoteza unui Brexit fără acord este „foarte credibilă” şi „probabilă” în prezent

Data publicării:
brexit
Guliver/Getty Images

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, spune că absenţa unui acord între Uniunea Europenă şi Regatul Unit asupra relaţiilor lor viitoare este o perspectivă foarte credibilă şi probabilă în prezent, relatează AFP, citată de Agerpres.

În situaţia în care ne aflăm acum, ipoteza unui no-deal este o ipoteză foarte credibilă, din nefericire probabilă în prezent, a spus Jean-Yves Le Drian în faţa Comisiei pentru politică externă a Adunării Naţionale a Franţei.

Știm însă abilitatea britanică de a recurge la anumite tactici. Chiar dacă britanicii sunt tacticieni redutabili, în prezent nu mai este timpul pentru tactică. Am terminat de jucat, ajungem la scadenţă, a mai spus ministrul francez.

Asta înseamnă că între 15 octombrie şi jumătatea lui noiembrie se va juca totul, a subliniat el, amintind pentru prima dată 15 noiembrie ca termen-limită. Suntem pregătiţi pentru toate eventualităţile, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Şeful diplomaţiei de la Paris a respins ideea că viitorul summit european, care va avea loc joi şi vineri, constituie un termen-limită pentru a ajunge la un acord, după cum a sugerat premierul britanic, Boris Johnson.

Data de 15 octombrie, premierul Boris Johnson a anunţat-o, nu este poziţia Consiliului European care se reuneşte joi şi vineri. Nu este obligatoriu ca atunci să se lege lucrurile, a spus ministrul.

La rândul său, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a lăsat să se înţeleagă marţi că încheierea unui acord comercial cu Regatul Unit ar putea să mai dureze săptămâni. Până în prezent, europenii aveau stabilit sfârşitul lui octombrie pentru a se ajunge la un compromis.

Negocierile sunt dificile cu privire la menţinerea regulilor de concurenţă echitabilă cu Regatul Unit, găsirea unui bun compromis privind pescuitul şi încheierea unui acord solid în materie de guvernanţă, a reamintit ministrul.

Pescuitul nu trebuie să fie variabila de ajustare a acordului. Accesul privilegiat pe Piaţa unică pe care îl doreşte Regatul Unit este indisolubil legat de garanţiile pentru pescarii noştri, a spus Jean-Yves Le Drian.

Acest subiect este deosebit de sensibil pentru unele state membre ale UE ca Franţa, Olanda, Belgia, Irlanda şi Danemarca.

În ce priveşte condiţiile de acces la apele şi resursele britanice în peşte, ministrul francez a insistat asupra "necesităţii de a avea o predictibilitate multianuală, standarde tehnice comune, de a evita denaturarea concurenţei, de a ţine cont de drepturile istorice ale cotelor".

Iniţial, europenii au sperat să menţină în situaţia actuală accesul pescarilor lor la apele britanice, foarte bogate în peşte, după perioada de tranziţie post-Brexit, care se încheie la 31 decembrie.

Marea Britanie vrea însă limitarea acestui acces şi propune ca drepturile de pescuit să fie renegociate în fiecare an.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”