Ministrul de Externe, despre situaţia din Belarus, Crimeea şi Nagorno-Karabah, la reuniunea ministerială a Consiliului Europei

Data publicării:
bogdan aurescu ministrul de externe
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe. Foto: mae.ro

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a vorbit miercuri în cadrul celei de-a 130-a reuniuni ministeriale a Consiliului Europei (CoE), cu ocazia transferului Președinției Comitetului Miniștrilor de la Grecia la Germania. Bogdan Aurescu a transmis mesajul României privind eforturile în lupta împotriva pandemiei Covid-19, situația din zonele sensibile ale continentului, dar și despre aniversarea a 70 de ani de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.  

În intervenţia sa, ministrul de Externe a reiterat poziţia României privind eficientizarea multilateralismului și întărirea rezilienței pe baza valorilor democratice şi a dreptului internațional, pentru a face față provocărilor cu care se confruntă lumea întreagă, potrivit unui comunicat MAE.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că România s-a alăturat inițiativei de „Răspuns Global la Coronavirus” și că anul acesta au fost reorientate câteva proiecte de asistență către urgențe sanitare, în special în vecinătatea estică și în Africa sub-sahariană. România a direcționat peste 75% din bugetul său pentru cooperare internațională pentru dezvoltare pentru a răspunde provocărilor pandemiei de COVID-19.

În acelaşi context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat relevanţa structurilor de monitorizare ale Consiliului Europei care şi-au dovedit eficienţa pe durata crizei sanitare, prin menținerea standardelor și valorilor comune ale Organizaţiei. În acest sens, pentru a continua îndeplinirea acestui obiectiv, a transmis un apel privind necesitatea aplicării corecte şi uniforme a legislaţiei în vigoare în toate statele membre CoE.

Situația din Belarus, Crimeea, Nagorno-Karabakh

Ministrul afacerilor externe a subliniat faptul că România rămâne un susținător constant atât al Politicii de Vecinătate a CoE, cât şi al proceselor democratice din vecinătatea CoE. În acest sens, a reiterat faptul că România urmărește îndeaproape și este profund îngrijorată de evoluțiile din Belarus și a arătat că ţara noastră a susținut activ adoptarea deciziei UE de a impune sancțiuni celor responsabili de violență, represiune și fraude electorale în această ţară.

Totodată, demnitarul român a reamintit poziţia de principiu a României pentru respectarea tuturor angajamentelor asumate de către statele membre la momentul aderării la Consiliul Europei și a evidențiat sprijinul pentru menţinerea integrității teritoriale și independența tuturor statelor membre ale Consiliului Europei, elemente fundamentale ale stabilității și securității regionale. În context, şeful diplomaţiei române a exprimat preocupare pentru abuzurile și încălcările continue ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar  în Crimeea, care este anexată ilegal, şi în zonele din estul Ucrainei controlate de așa-numiții separatiști.

În același timp, a transmis un mesaj privind necesitatea monitorizării situaţiei drepturilor omului în regiunile georgiene Abhazia și Osetia de Sud, unde asistăm la o deteriorare din ce în ce mai accentuată a securității regionale. În ceea ce privește situația din Nagorno-Karabakh, şeful diplomaţiei române a pledat pentru reluarea neîntârziată a dialogului politic pentru a identifica soluții pașnice, în conformitate cu dreptul internațional.

70 ani de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului

În contextul aniversării a 70 ani de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat încrederea ţării noastre în Curtea Europeană a Drepturilor Omului și în rolul său de protejare a drepturilor și libertăților fundamentale în întreaga Europă. A exprimat, totodată, convingerea că statele membre trebuie să sublinieze şi să exprime angajamentul ferm față de sistemul Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

Totodată, șeful diplomaţiei române a evocat sprijinul României pentru lupta împotriva discursului de ură şi a manifestărilor xenofobe sub toate formele sale, împreună cu un mesaj de condamnare a tuturor instanțelor acestui fenomen, pentru care nu există nicio justificare.

Totodată, având în vedere aniversarea, în acest an, a 70 de ani de la semnarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, Preşedinţia elenă a Comitetului Miniştrilor a marcat acest moment printr-o ceremonie restrânsă, cu participarea înalților funcționari ai Consiliului Europei, în prezența Președintelui Greciei.

Agenda reuniunii ministeriale a mai cuprins teme precum consolidarea democrației, statului de drept şi a drepturilor omului în Europa, prezentarea Raportului Secretarului General privind Multilateralismul în 2020 și prezentarea documentului privind Rolul Consiliului Europei: răspuns la conflicte şi crize din Europa, garantarea eficienței, pe termen lung, a sistemului Convenției Europene a Drepturilor Omului, Politica de Vecinătate a Consiliului Europei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...