„Gândirea laterală 771” a fost pusă sub supraveghere în Germania

Data actualizării: Data publicării:
manifestatie germania
Manifestație a mișcării Querdenken. Foto: Facebook

O mişcare din Germania, Querdenken 711 („Gândirea laterală 711”), care organizează proteste împotriva restricţiilor COVID, a fost pusă sub monitorizare de agenţia de securitate internă din landul german Baden-Wurttemberg. Este prima astfel de măsură a agențiilor de informații din Germania, scrie Agerpres, preluând dpa, care citează surse din Stuttgart, capitala landului.

Gruparea Querdenken 711, care a organizat în ultimele luni numeroase manifestaţii împotriva restricţiilor stabilite de guvern pentru a combate pandemia, devine din ce în ce mai radicală şi a fost „infiltrată” de extremişti, susțin responsabilii germani.

Fondatorul mișcării, Michael Ballweg, un antreprenor din Stuttgart, a respins acuzaţiile că mişcarea sa este alimentată de teoriile conspiraţiei şi extremismul de dreapta.

„Suntem o mişcare paşnică şi nu un partid politic”, a declarat recent Ballweg pentru dpa, insistând că antisemitismul, violenţa şi extremismul nu-şi au locul în cadrul protestelor.

Totuşi, manifestanţii au fost criticaţi în repetate rânduri pentru folosirea unor simboluri care făceau comparaţie între cauza lor şi persecutarea evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial, ceea ce le-a atras acuzaţii că desconsideră Holocaustul.

La un amplu miting organizat la Berlin la sfârşitul lui august, sute de extremişti de dreapta şi aşa-zişi Reichsbuerger (cetăţeni ai Reich-ului), care pun sub semnul întrebării legitimitatea statului german modern, au dărâmat barierele de securitate, forţând intrarea în clădirea parlamentului.

Numărul 711 din denumirea ramurii din Baden Wurttemberg a mişcării Querdenken face referire la prefixul telefonic pentru Stuttgart. Au fost înfiinţate filiale ale mişcării şi în alte părţi în ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri