Parlamentarii bulgari au aprobat reparațiile echipamentelor militare ucrainene, dar nu și ajutorul militar

Data publicării:
Parlamentari bulgari.
Parlamentarii bulgari au aprobat reparațiile echipamentelor militare ucrainene, dar nu și ajutorul militar. Foto: Profimedia

Parlamentul Bulgariei a aprobat miercuri repararea echipamentelor militare grele ale armatei ucrainene și permite executivului de la Sofia să găsească modalități de a ajuta exporturile de cereale și energie electrică ale Kievului, dar a respins propunerile președintelui Zelenski de a oferi ajutor militar Ucrainei, potrivit Reuters.

Bulgaria, stat membru NATO, a condamnat alături de UE invazia Rusiei din Ucraina, a sprijinit sancțiunile împotriva Moscovei, a refuzat să plătească gazul rusesc cu ruble și a găzduit peste 90.000 de refugiați ucraineni.

Dar țara de la Marea Neagră rămâne una dintre puținele din cele 27 de state membre UE care nu a trimis arme Kievului, deoarece unul dintre cei patru parteneri de coaliție - socialiștii -, cu puternice legături cu Rusia, s-a opus acestei decizii.

Parlamentarii au votat pentru a permite guvernului să ofere sprijin tehnic Ucrainei, mai precis repararea echipamentelor militare grele ucrainene avariate în luptă.

Alte două propuneri care susțineau trimiterea de ajutor militar în Ucraina nu au găsit suficient sprijin în cameră și au fost respinse.

Exporturile de arme ale Bulgariei au crescut de trei ori de la începutul războiului din Ucraina, arată datele oficiale. Țara nu exportă arme în Ucraina în mod direct, dar oficialii au spus că nu pot controla ce fac mai departe cumpărătorii, în principal din țările UE.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri