Polonia: 90% dintre înalții responsabili ai armatei au fost înlocuiți

Data publicării:
11_macierewicz_mon_0

Ministerul polonez al Apărării a făcut cunoscut miercuri că, din 2015, a "înlocuit 90% dintre responsabilii în posturile de comandament din cadrul statului-major" al forțelor armate, transmite AFP, citată de Agerpres.

11_macierewicz_mon_0

Ministerul nu a precizat în comunicatul său numărul generalilor care au părăsit armata, obiectul unei vaste reforme lansate de conservatorii naționaliști, la putere în Polonia din 2015. Ministrul apărării, Antoni Macierewicz, a anunțat deja că această reformă trebuie să subordoneze diferitele forțe armate direct ministerului său.

Polonia, membră a NATO, dispune în prezent de o armată profesionistă alcătuită din 106.000 de soldați, față de 96.000 în 2015, potrivit ministerului.

Generalul Mieczyslaw Gocul, fost șef al statului-major, și-a anunțat demisia la 27 ianuarie. Retragerea sa a fost urmată de cea a generalului Miroslaw Rozanski, șef al comandamentului interarme, și a generalului Adam Duda, responsabil cu achizițiile de armament.

Generalii Leszek Surawski și Jaroslaw Mika au fost numiți la conducerea statului-major și, respectiv, a comandamentului interarme.

Opoziția liberală a criticat aceste demisii în serie, într-un moment în care Polonia găzduiește pe teritoriul său un important contingent de forțe americane și ale NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri