Polonia cere despăgubiri de război Germaniei, după ce Berlinul a afirmat că Nord Stream 2 este o datorie pentru invadarea Rusiei

Data publicării:
Mateusz Morawiecki premier polonia profimedia-0559561890
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei. Foto: Profimedia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut vineri Germaniei să plătească despăgubiri de război Poloniei, după ce preşedintele german a sugerat că Germania construieşte gazoductul Nord Stream 2 ca o datorie de război faţă de Rusia, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a dat de înţeles, într-un interviu acordat în weekend, că Germania are o obligaţie istorică de a realiza gazoductul Nord Stream 2 cu Rusia, amintind de invazia germană în Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial.

Premierul polonez a reacţionat într-o postare pe Facebook în care s-a arătat bucuros că Steinmeier admite că consecinţele celui de-al Doilea Război Mondial pot avea un impact asupra deciziilor politice şi economice din prezent.

„Polonia nu a primit niciodată despăgubiri - în pofida distrugerilor teribile provocate de Germania nazistă. Şase milioane de polonezi au fost ucişi. Mii de oraşe şi sate au fost rase de pe faţa pământului, inclusiv capitala Poloniei, Varşovia”, a adăugat Morawiecki în postarea sa, alături de o fotografie cu capitala poloneză distrusă dupărăzboi.

Construcţia Nord Stream 2 nu este o formă de despăgubire, din contră, ea va dăuna solidarităţii europene, crede şeful guvernului de la Varşovia.

„Construcţia unor punţi între Europa şi Rusia nu se poate face peste capul Europei Centrale şi de Est”, a mai scris premierul polonez în mesajul său.

Comentariile lui Steinmeier din acel interviu au provocat indignare şi în Ucraina, ţara prin care tranzitează cea mai mare parte a gazului rusesc livrat Vestului Europei, dar după finalizarea Nord Stream 2 această conductă va prelua din gazul care în prezent trece prin Ucraina.

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), care guvernează Polonia, a readus de mai multe ori în discuţie în ultimii ani problema despăgubirilor de război. Dar guvernul de la Berlin a respins toate aceste solicitări, afirmând că această problemă a fost închisă în urma acordului „Doi Plus Patru” - cele două Germanii, RDG şi RFG, plus Statele Unite, Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Franţa - încheiat în anul 1990 pentru reunificarea Germaniei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita