Portughezii, îndemnați să economisească apa

Data publicării:
Gota de agua

Pe ecrane, în ziare și chiar pe bancomate, portughezii primesc de zile bune același mesaj: „Economisiți apa”, în condițiile în care o secetă fără precedent persistă în luna noiembrie, după ce a făcut peste o sută de morți de la începutul verii, relatează Agerpres.

Water - Photo Illustrations
Foto: Gulliver/Getty Images

Campania de conștientizare publică lansată săptămâna trecută în presa scrisă și mass-media audiovizuale publice a fost extinsă luni la ecranele bancomatelor din toată țara, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului.

Concret, guvernul cere tuturor portughezilor să evite risipirea apei timp de un minut pe zi pentru a economisi aproximativ 12 litri de apă. Dacă dispoziția este respectată de cei 10 milioane de locuitori ai țării, aceasta va satisface nevoile de zi cu zi a unui milion de oameni.

„Această campanie este destinată celor care nu simt încă efectele secetei. Agricultorii sunt cei care consumă cel mai mult (apa), dar sunt și cei mai afectați”, a declarat ministrul Mediului Joao Pedro Matos Fernandes. 

În ceea ce privește aprovizionarea populației, situația cea mai critică este în orașul Viseu, capitală regională situată la aproximativ 300 km nord de Lisabona.

Autoritățile au decis să dubleze livrările de apă în cisternă în acest oraș de aproape 100.000 de locuitori, pentru a ajunge la 10.000 de metri cubi pe zi, adică aproximativ două treimi din necesitățile sale.

Rezervoarele din rețeaua de distribuție a orașului au fost deja alimentate de la începutul lunii de circa douăzeci de astfel de cisterne, venite să compenseze nivelul anormal de scăzut al barajului din Fagilde, care a scăzut cu 10 până la 15% din capacitatea sa.

Rezervorul din Fagilde a fost folosit în mod deosebit în această vară pentru a lupta împotriva celor mai severe incendii forestiere din istoria Portugaliei.

„Situația din Fagilde este cea mai îngrijorătoare pentru că nu există apă decât pentru o lună de consum, dar Portugalia nu se va afla în situația de a nu mai avea apă”, a declarat ministrul mediului.

Alte bazine cu nivel alarmant, inclusiv cel din Monte da Rocha, lângă Ourique (sud), dispun de rezerve pentru cel puțin un an de consum, a dat asigurări Matos Fernandes.

În timp ce întregul teritoriu continental portughez este deja afectat de o secetă ''severă'' sau ''extremă'', probabilitatea unei reveniri a ploii este foarte scăzută, cel puțin până la 21 noiembrie, potrivit previziunilor Institutului Meteorologic Portughez (IPMA).

„Țara nu a cunoscut niciodată o secetă ca aceasta, deoarece fenomenul s-a înrăutățit dramatic în octombrie, o perioadă a anului în care situația se îmbunătățește în mod normal”, a explicat pentru AFP Fatima Espirito Santo, climatolog la IPMA.

Portugalia a avut cea mai caldă lună octombrie din 1931, data primelor înregistrări comparabile. "Temperaturile înregistrate în primăvară au fost foarte ridicate, iar în timpul verii a plouat aproximativ o treime din media sezonului", a spus specialistul.

Confruntat cu acest scenariu, guvernul portughez dorește să renegocieze cu Spania învecinată acordul care reglementează fluxurile minime de râuri care traversează cele două țări, astfel încât acestea să fie acum calculate zilnic, nu săptămânal.

„Este foarte important să avem un flux mai regulat de apă care vine în Portugalia din Spania", a declarat ministrul Mediului.

Seceta care afectează Portugalia a contribuit foarte mult la sezonul de incendii din țară, care a devastat 442.000 de hectare de vegetație între începutul lunii ianuarie și sfârșitul lunii octombrie, stabilind un nou record istoric.

Dar anul 2017 va rămâne în mod special marcat de incendiile forestiere care au provocat 64 de decese în luna iunie în regiunea Pedrogao Grande (centru), apoi 45 de victime în luna octombrie în mai multe districte din centrul și nordul Portugaliei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri