Premierul Morawiecki anunță că luptătorii Wagner s-au mutat lângă granița cu Polonia: Cel mai probabil vor încerca să intre în țară

Data actualizării: Data publicării:
Mateusz Morawiecki
Premierul Mateusz Morawiecki spune că mai mulți luptători Wagner s-au apropiat de granița poloneză. Foto: Profimedia

Un grup de o sută de soldați din grupul Wagner s-a mutat lângă orașul belarus Grodno, aproape de granița cu Polonia, a declarat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează Reuters.

Polonia, fostă membră a Pactului de la Varșovia, actualmente stat NATO, este îngrijorată de posibila răspândire a războiului pe teritoriul său, încă de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

La începutul acestei luni, Polonia a decis să plaseze peste 1.000 de militari în estul țării, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari provocate de prezența luptătorilor Wagner în Belarus.

„Situația devine din ce în ce mai periculoasă... Cel mai probabil ei (luptătorii Wagner) se vor deghiza în polițiști de frontieră ai Belarus și vor ajuta migranții ilegali să ajungă pe teritoriul polonez (și) să destabilizeze Polonia”, a declarat Morawiecki într-o conferință de presă susținută la Gliwice, în vestul Poloniei.

„Cel mai probabil vor încerca să intre în Polonia pretinzând că sunt migranți ilegali, și acest lucru reprezintă amenințări suplimentare”, a spus Morawiecki.

Cu toate acestea, el nu a oferit sursa informațiilor sale despre mișcările Wagner, iar Anton Motolko, fondatorul proiectului „Hajun” din Belarus, care monitorizează activitatea militară din țară, a declarat pentru Reuters că grupul său nu are nicio dovadă că luptătorii Wagner se apropie de Grodno.

Orașul are o poziție strategică, având în vedere că se află în apropiere de Suwalki Gap, o fâșie de pământ de-a lungul graniței polono-lituaniene, care desparte Belarus de enclava rusă Kaliningrad.

La începutul lunii iulie, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost prezentat într-un videoclip în care își întâmpina luptătorii în Belarus, spunându-le că nu vor mai participa la războiul din Ucraina deocamdată, dar ordonându-le să-și adune forțele pentru Africa - unde sunt implicați într-o serie de de conflicte. În acest timp militarii lui Prigojin antrenează armata belarusă.

Câțiva luptători Wagner se află deja la poligonul celei de-a 38-a brigăzi de asalt aeropurtat din afara orașului Brest, la doar câțiva kilometri de granița poloneză.

Staționarea grupului Wagner în Belarus face parte dintr-un acord care a pus capăt tentativei de revoltă a luptătorilor în iunie, când au mărșăluit spre Moscova și au amenințat că vor arunca Rusia într-un război civil.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...