Premierul May a anunțat data la care declanșează Brexit-ul

Data actualizării: Data publicării:
EU Referendum - Signage And Symbols
Foto: Guliver/GettyImages

Reprezentantul Permanent al Marii Britanii l-a informat luni pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, că premierul Theresa May va invoca pe 29 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând procesul formal de ieşire a ţării din Uniunea Europeană, potrivit purtătorului de cuvânt de pe Downing Street, transmite Reuters. 

EU Referendum - Signage And Symbols
Foto: Guliver/GettyImages

Premierul Theresa May îi va scrie pe 29 martie lui Donald Tusk, pentru a anunţa în mod oficial retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Negociatorii vor avea la dispoziţie doi ani, începând cu miercurea viitoare, pentru a ajunge la un acord privind relaţiile viitoare dintre Londra şi Bruxelles.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va trebui în schimb să distribuie până pe 31 martie un proiect pentru negocierea Brexit-ului către celălalte 27 de ţări ale Uniunii Europene.

De asemenea, cei 27 de lideri ai guvernelor naţionale ar urma să se reunească la un summit pentru a aproba o serie de reguli finale cu privire la negocierea Brexit-ului.

Acest summit ar urma să aibă loc, cel mai probabil, în prima jumătate a lunii mai la Bruxelles.

După aprobarea acestor reguli, negociatorul-şef Michel Barnier ar putea să programeze primele discuţii cu omologul său britanic, ministrul David Davis.

Tusk a reiterat că îşi va prezenta planul de negociere la 48 de ore după ce Londra declanşează Brexit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a reiterat că, UE îşi va prezenta planul de negociere pentru Brexit în termen de 48 de ore din momentul în care Marea Britanie activează Articolul 50, va prezenta un proiect ce va include liniile de negociere stabilite de UE.

„În decurs de 48 de ore de când Marea Britanie va declanşa Aricolul 50, voi prezenta proiectul liniilor de negociere pentru Brexit celor 27 de state membre”, a scris Tusk pe Twitter, după ce Londra a anunţat că va declanşa Brexit pe 29 martie.

Potrivit analiştilor, negocierile urmează să înceapă în mod oficial abia după cel puţin două luni de la notificare, în contextul în care Comisia Europeană (CE) trebuie să stabilească, la rândul ei, detaliile planului de negociere, pe baza liniilor directoare formulate de liderii europeni.

Marea Britanie a votat să devină prima ţară care părăseşte UE, în referendumul din iunie 2016, iar partenerii săi din Uniune au îndemnat-o să-şi grăbească plecarea pentru a pune capăt unor incertitudini generate de Brexit.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri