Premierul Olandei: UE nu poate întrerupe de azi pe mâine importurile de țiței și gaze din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
mark rutte gesticuleaza cu palmele intinse
Premierul Olandei, Mark Rutte Foto: Profimedia Images

Țările membre ale Uniunii Europene sunt, în cea mai mare parte, încă dependente de gazele şi petrolul din Rusia pentru aprovizionarea lor cu energie, iar importul acestor resurse nu poate fi tăiat pur şi simplu într-un termen scurt, a declarat luni premierul olandez Mark Rutte, în condițiile în care liderii UE ar putea discuta despre acest subiect la summitul pe care îl au în această săptămână cu președintele Joe Biden.

SUA au interzis deja importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia.

Surse diplomatice au declarat pentru Reuters că ţările baltice susţin un embargo pentru petrolul rusesc ca următor pas logic al sancțiunilor, în timp ce Germania, de pildă, consideră că nu trebuie luate măsuri pripite, având în vedere preţul şi aşa ridicat al energiei în Europa.

„Prea multe rafinării din estul şi vestul Europei încă sunt complet dependente de petrolul rusesc, iar la gaze situaţia este chiar mai rea”, le-a spus jurnaliştilor Mark Rutte, după o întâlnire cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, la Vilnius, scrie Agerpres.

„Trebuie să reducem această dependenţă. Trebuie să o facem cât mai rapid posibil, dar nu o putem face mâine”, a explicat premierul olandez.

Conform Reuters, statele membre UE analizează un posibil embargo asupra petrolului rusesc, în contextul în care liderii europeni se vor întâlni săptămâna aceasta cu preşedintele american Joe Biden pentru a înăspri răspunsul Occidentului la invazia rusă din Ucraina.

Până acum, Kremlinul nu şi-a schimbat planurile în Ucraina, în pofida celor patru runde de sancţiuni impuse de UE în ultimele săptămâni. În aceste condiţii, blocul comunitar are de făcut o alegere dificilă din punct de vedere economic - o eventuală sancţionare a importurilor de petrol rusesc, aşa cum au făcut deja SUA şi Marea Britanie. Însă, în cazul UE, un embargo ar fi mult mai dureros, având în vedere dependenţa de Rusia a blocului comunitar în materie de energie.

Autorităţile de la Moscova au avertizat că eventualele sancţiuni UE care să vizeze petrolul rusesc ar putea determina Rusia să închidă marile conducte de gaze ce alimentează Europa.

UE depinde de Rusia în proporție de circa 40% din necesarul său de gaze naturale, iar Germania, prima economie a Europei, este cea mai dependentă de gazele ruseşti. În plus, Germania este şi cel mai mare cumpărător de petrol rusesc din UE.

Pe de altă parte, Bulgaria, ţară care depinde aproape în totalitate de livrările de gaze ruseşti, a anunţat că ar putea să renunţe la petrolul rusesc. Singura rafinărie de petrol din Bulgaria este deţinută de grupul rus Lukoil şi furnizează aproximativ 60% din combustibilii utilizaţi în ţara vecină.

Diplomaţii citaţi de Reuters au spus că un atac cu arme chimice în Ucraina, un bombardament intens al capitalei Kiev ar putea fi factorii care ar declanşa un embargo petrolier inclusiv în UE.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri