Premierul Poloniei a demisionat

Data publicării:
Beata Szydlo
Beata Szydlo, premierul demisionar Poloniei | FOTO: Guliver/Getty Images

Premierul polonez, Beata Szydlo, și-a prezentat demisia comitetului politic al partidului din care face parte (PiS), iar aceasta a fost acceptată, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al acestei formațiuni. Motivul demisiei ar fi „o schimbare necesară pentru a face față noilor provocări” de pe scena internă și internațională. 

Polish Prime Minister Beata Szydlo Meets Angela Merkel
Beata Szydlo, premierul demisionar Poloniei | FOTO: Guliver/Getty Images

Vicepremierul Mateusz Morawiecki, ministru de finanțe, o va înlocui pe Beata Szydlo, care a demisionat, în fruntea guvernului conservator naționalist din Polonia, a anunțat joi partidul Lege și Justiție (PiS) aflat la putere, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a partidului, Beata Mazurek, a afirmat că este o schimbare necesară pentru a face față noilor provocări din politica externă și internă, fără să precizeze natura acestora.

„Comitetul a propus pentru funcția de prim-ministru candidatura vicepremierului Mateusz Morawiecki”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Ultimele luni ale anului în curs au adus numeroase schimbări importante în situația internă și internațională, a mai afirmat Beata Mazurek. „A fost, de asemenea, o evoluție a sarcinilor înscrise în marele nostru proiect pentru schimbări în bine (...) Acești factori au antrenat necesitatea de a corecta componența guvernului, inclusiv conducerea lui”, a continuat ea, subliniind că Beata Szydlo va rămâne în cadrul guvernului.  Ea ar urma să ocupe o funcție de vicepremier. Potrivit agenției PAP, alte schimbări în cadrul executivului vor avea loc în luna ianuarie.

Viitorul premier polonez, Mateusz Morawiecki, este un fost bancher de succes și un adept convins al etatismului. Fiu al unui fost opozant anticomunist radical, format la Universitatea din Wroclaw (sud-vest), el și-a continuat studiile economice și de drept în Statele Unite, Germania și Elveția și are o vastă cultură generală. În 2015, el a renunțat la postul profitabil de președinte al Bank Zachodni WBK (grupul Santander) pentru a intra în guvernul PiS ca ministru al dezvoltării și vicepremier. Din 2016, a preluat și portofoliul finanțelor, reamintește AFP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri