Proteste violente la Napoli din cauza unui partid extremist

Data publicării:
proteste violente napoli

Au fost proteste violente, sâmbătă, la Napoli, după ce sute de oameni au ieşit în stradă nemulţumiţi de politicile antieuropene şi antiimigraţie promovate de Liga Nordului. Liderul acestei formaţiuni, Matteo Salvini, se afla în vizită în oraș.

Numai că ce începuse ca o manifestaţie paşnică s-a transformat într-o luptă dintre protestatari şi poliţie. Forţele de ordine italiene au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a potoli mulţimea care a aruncat cu sticle, pietre şi cocktail-uri Molotov. „Gherila anti-Salvini” a numit presa italiană aceste incidente.

Forțele de ordine au recurs la tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de circa 200-300 de persoane, care s-au desprins dintr-un marș pașnic și au aruncat pietre și sticle incendiare. Purtând cagule negre și căști, manifestanții au smuls câteva semne de circulație și au dat foc unor pubele în partea de vest a orașului, în apropierea stadionului de fotbal, relatează Agerpres.

Primarul napolitan Luigi de Magistris s-a alăturat săptămâna aceasta concitadinilor săi care au încercat să se opună vizitei lui Salvini. Ministrul de interne Manco Minniti a cerut însă poliției locale să asigure posibilitatea desfășurării evenimentului. 

Matteo Salvini a preluat în 2013 de la fondatorul Umberto Bossi conducerea Ligii Nordului, partid cu o îndelungată tradiție a retoricii împotriva sudului mai sărac al Italiei. În încercarea de a lărgi baza politică a formațiunii, Salvini și-a cerut ulterior scuze pentru această atitudine și intenționează să încerce în 2018 să ajungă prim-ministru. Sâmbătă, el le-a declarat susținătorilor săi din Napoli că dorește să meargă la periferia orașului, "unde viața e reală, nu ca în cartierele elegante".

În urmă cu opt ani, actualul lider al Ligii Nordului a fost filmat cântând un cântec jignitor la adresa napolitanilor, la un eveniment al partidului.

Fondată în 1980, Liga Nordului a militat multă vreme pentru secesiunea nordului Italiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri