Războiul alimentelor | Bulgaria testează produsele occidentale, România - nu

Data actualizării: Data publicării:
alimente

Războiul alimentelor cu dublu standard continuă. Bulgaria este cel de-al patrulea stat care vrea să demonstreze că producătorii şi marile lanţuri de magazine îşi tratează discriminatoriu clienţii, în funcţie de ţara în care trăiesc. Autorităţile de la Sofia au anunţat că vor cumpăra produse din state occidentale şi le vor testa calitativ. Scandalul se opreşte însă la "poarta" României - ministrul Agriculturii spune că nu îşi pemite astfel de "aventuri".

Bulgarii sunt decişi să demonstreze că în Europa de Est ajung alimente de o calitate mai proastă, decât cele vândute occidentalilor. Prim-ministrul Bulgariei spune că o astfel de practică este inacceptabilă şi insultătoare.

Aşa că şi-a trimis specialiştii la cumpărături. Au luat ciocolată, lactate, produse din carne şi sucuri din Germania și Austria și le vor compara cu produse identice din ţara lor.

Scandalul alimentelor s-a oprit însă la graniţa României. Ministrul Agriculturii spune că la noi nu se vor face analize de tipul celor din Bulgaria, Cehia, Ungaria şi Slovacia. Explicaţia?

Ministrul Agriculturii a adresat la omologii din 5 state - Germania, Italia, Belgia, Olanda şi Franţa - o scrisoare prin care îi rog să ne dea posibilitatea ca experţii noştri împreuna cu experţii dumnealor să preleveze probe în aşa fel încât să le putem compara. Altminteri nu poţi să o faci. Că aicea nu e joacă, aicea nu te duci cu sacoaşa şi iei din magazin că nu poţi să faci nici dovada că l-ai luat de acolo,” spune Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Românii spun că diferenţele se văd şi fără analize.

„Păi da, uite, de exemplu, iaurtul. Iaurturile din Vest sunt net superioare faţă la astea din Est, să zicem. Da. Uite, aşa. Sau ciocolata, nu se compară asta,” spune un client.

„Nu am călătorit prea mult, dar mi-a adus fiica mea produse cumpărate de acolo şi... care se găsesc şi aici şi au alt gust,” adaugă altul.

Singurele controale de la noi au vizat produse vândute în mai multe lanţuri de hipermarketuri. Inspectorii au verificat doar dacă zahărul şi adaosul de grăsimi din produse se regăsesc şi pe etichetă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri