Reuters: Activiștii pro-Kremlin din Germania care strâng bani și cumpără echipamente pentru armata rusă

Data publicării:
Elena Kolbasnikova în timpul unui protest față de susținerea germană pentru Moscova.
Elena Kolbasnikova în timpul unui protest față de susținerea germană pentru Moscova. Foto: Profimedia

Un grup de activiști proruși din Germania a donat bani unei divizii a armatei ruse care luptă în Ucraina. Fonndurile au fost folosite pentru achiziționarea de aparate de emisie-recepție, căști și telefoane, potrivit unui ofițer din divizie și mesajelor consultate de de Reuters.

Cuplul aflat în centrul grupului, Elena Kolbasnikova și Max Schlund, i-a înmânat personal unui ofițer suma de 500 de euro la sfârșitul anului trecut.

Mesajele lor arată că știau banii urmau să fie folosiți pentru echipamentele de telecomunicații, în ciuda sancțiunilor Uniunii Europene care restricționează furnizarea de astfel de echipamente armatei Rusiei.

Reuters dezvăluia în 3 ianuarie că Kolbasnikova și Schlund fac parte dintr-un grup de oameni din Germania care promovează o poziție pro-Moscova, menținând în același timp legături ascunse cu statul rus, cu entitățile ruse sancționate sau cu extrema dreaptă.

Raportul arăta că Kolbasnikova și Schlund au primit bilete de la filiala din Berlin a unei agenții de promovare culturală a statului rus, Rosotrudnicestvo, pentru a merge la Moscova la o conferință unde vorbea președintele rus Vladimir Putin. Între timp, procurorii din Berlin au declarat că investighează biroul german al agenției.

Noile dovezi adunate de Reuters adată că cei doi sunt chiar mai adânc implicați în campania militară a Kremlinului din Ucraina decât se credea anterior.

Într-un mesaj trimis în octombrie pe un grup privat de WhatsApp, văzut de Reuters, Kolbasnikova a scris: „Am transferat 500 de euro pentru Divizia a 42-a motorizată din Federația Rusă pentru a cumpăra echipamente radio, căști și telefoane”.

Am vorbit cu ei în Donețk. Sunt dislocați în prima linie. Soțul meu a servit cu unul dintre acești tipi", a scris ea cu majuscule, sub o duzină de semne de exclamare roșii.

Sancțiunile UE interzic furnizarea sau finanțarea achiziției anumitor bunuri pentru armata rusă. Lista bunurilor acoperite include „echipamente radio (de exemplu, emițătoare și receptoare)”.

Conform legislației germane, pedeapsa penală pentru cei care încalcă sancțiunile este de până la cinci ani de închisoare.

Kolbasnikova și Schlund i-au dat banii, pe care au spus că i-au strâns de la susținători, ofițerului rus Dmitri Tkacev din Rostov-pe-Don, un oraș din sudul Rusiei, pe drumul de întoarcere din Donbasul ucrainean, a spus Tkacev pentru Reuters.

La cererea comandantului său, el a folosit banii pentru a cumpăra echipamentul de comunicații și l-a trimis diviziei, care este desfășurată pe prima linie în estul Ucrainei, a spus el.

Contactată de Reuters, Kolbasnikova a spus: „Avocatul nostru vă va da un răspuns. Și, de asemenea, veți răspunde pentru minciunile și provocările voastre”. Ea nu l-a identificat pe avocat.

Ca răspuns la întrebările Reuters, Schlund a trimis un mesaj: „Să te ***, idiotule” și a adăugat un emoji care râde.

De când a început invazia rusă în Ucraina, cuplul a organizat proteste în orașul Köln, cerând guvernului german să nu mai înarmeze Ucraina și să facă pace cu Moscova.

Ei s-au lăudat că au adunat donații în Germania și au folosit banii pentru a aduce ajutor umanitar, inclusiv medicamente, oamenilor din regiunea Donbas, în timpul vizitei lor de anul trecut.

Ajutorul pentru divizia a 42-a a fost dezvăluit unui cerc de susținători din grupul de pe WhatsApp, în care Schlund și Kolbasnikova admit doar persoane pe care le-au verificat, potrivit unei persoane familiare cu grupul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri