Revoltă fără precedent a polițiștilor francezi

Data publicării:
Police Patrol Streets Of Paris

Noi manifestaţii spontane ale poliţiştilor au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri în mai multe oraşe din Franţa, la o zi după o primă manifestaţie cu girofarurile pornite - fără precedent - pe Champs-Elysées, condamnată de către autorităţi, relatează Reuters, citată de News.ro.

Police Patrol Streets Of Paris
Foto: Guliver/GettyImages

Acestor proteste - lansate în afara oricărui cadru sindical - li s-au alăturat miercuri Sindicatul Unité SGP police FO, care a îndemnat toate organizaţiile sindicale la un „marş al furiei poliţiştilor şi cetăţenilor” pe 26 octombrie, atât la Paris cât şi în provincie.

Manifestanţii îi reproşează premierului Manuel Valls şi ministrului de Interne Bernard Cazeneuve că-şi multiplică declaraţiile şi că nu le oferă în mod real mijloace umane şi materiale pentru a-şi îndeplini misiunile.

Protestele poliţiştilor au loc la zece zile după un atac cu cocteil Molotov vizând două patrule de poliţie, la Viry-Châtillon (Essonne), în care au fost răniţi grav doi poliţişti, dintre care unul este spitalizat în continuare.

Agitând pancarte cu mesajul „Solidaritate cu colegii noştri”, câteva sute de poliţişti s-au adunat marţi seara la Evry, unde avea loc o reuniune între directorul general al Poliţiei Naţionale franceze Jean-Marc Falcone şi şefii brigăzilor de luptă împotriva criminalităţii (BAC) din departament.

Manifestaţia a avut loc într-un context tensionat. Maşina lui Jean-Marc Falcone - care a denunţat marţi un „comportament inacceptabil” din partea poliţiştilor care au manifestat şi a anunţat deschiderea unei anchete - a plecat de la faţa locului în huiduieli şi cu îndemnuri la demisie.

„E groasă, avem colegi care n-au mai putut să stea, care au ars”, a declarat un manifestant pentru BFMTV. „Există colegi care au protestat (pe Champs-Elysées), fără vreo pagubă, iar răspunsul este ancheta, sancţiuni de la IGPN (Inspectoratul General al Poliţiei Naţionale)”, a adăugat el.

La Marsilia, aproximativ 100 de poliţişti - în ţinută şi regrupaţi în aproximativ 40 de vehicule de serviciu - s-au adunat în noaptea de marţi spre miercuri în Vechiul Port pentru a-şi exprima „protestul şi solidaritatea” în urma atacului din Essonne.

Manifestaţii au avut, de asemenea, loc la Nisa şi Toulouse.

„Le pot înţelege exasperarea, le pot înţelege îngrijorările, temerile”, a declarat miercuri Jean-Marc Falcone pentru RTL.

Însă „Poliţia Naţională nu are dreptul la grevă, ea îşi poate exprima nemulţumirea (...) prin manifestaţii sau adunări ale poliţiştilor în civil, în afara programului”.

„Ceea ce s-a întâmplat acum două zile la Paris înseamnă utilizarea vehiculelor şi mijloacelor Poliţiei Naţionale în timpul programului, iar asta nu este normal, ceea ce a antrenat sesizarea mea” la IGPN, a adăugat el.

Cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale, furia poliţiştilor a luat o întorsătură politică.

Poliţiştii au primit susţinerea unor aleşi din cadrul Partidului Les Républicains (LR, dreapta, în opoziţie) ca Eric Ciotti sau de la Frontul Naţional (FN, extremă-dreapta), ca preşedinta formaţiunii Marine Le Pen.

Invitat la France2, Alain Juppé, un candidat în alegerile primare ale dreptei şi centrului, a declarat că înţelege „perfect de bine starea de spirit a poliţiştilor”.

„Asigurarea ordinii publice şi securităţii presupune mai întâi o voinţă politică şi o autoritate respectată, ori astăzi autoritatea statului nu mai este respectată”, a apreciat fostul premier.

„Avem un preşedinte al Republicii care îşi petrece timpul spunând ce nu ar trebui să spună, aşa cum singur mărturiseşte, (avem) un Guvern în care miniştrii trag unul hăis şi altul cea. Cum vreţi ca cei care sunt însărcinaţi cu menţinerea ordinii publice să fie susţinuţi?”, a adăugat primarul din Bordeaux, care l-a învins pe fostul preşedinte Nicolas sarkozy în prima dezbatere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri