România și Franța vor susține în fața CE prelungirea unor derogări pentru fermieri ca să compenseze pierderile la cereale

Data actualizării: Data publicării:
Delegațiile ministerelor agriculturii din Franța (foto stânga) și România (foto dreapta) din care fac parte Marc Fesneau și florin barbu
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (foto dreapta centru), a discutat cu omologul francez, Marc Fesneau (foto stânga centru), înaintea Consiliului AgriFish de la Luxemburg. Foto: Florin Barbu/ Facebook

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a discutat, luni, cu omologul francez, Marc Fesneau, înaintea Consiliului AgriFish de la Luxemburg, despre dificultăţile pe care le întâmpină fermierii români din cauza secetei şi din cauza presiunilor pe transport provocate de tranzitul cerealelor ucrainene. El a anunţat că a convenit cu Fesneau să susţină în faţa Comisiei Europene prelungirea derogărilor şi în anul 2024 pentru rotaţia culturilor (GAEC 7) şi condiţia de a lăsa 4% din suprafaţa fermei teren nelucrat, pârloagă (GAEC 8), „pentru a permite fermierilor să compenseze astfel pierderile cauzate de reducerea preţurilor la cereale şi de seceta severă”.

„Discuţii cu ministrul Agriculturii din Franţa despre măsurile de sprijin pentru fermierii români!  La Luxemburg, înainte de Consiliul AgriFish, am răspuns invitaţiei omologului meu din Franţa, Marc Fesneau, pentru a discuta despre măsurile de sprijin pentru fermierii noştri.

Am vorbit despre dificultăţile pe care le întâmpină fermierii români din cauza secetei şi din cauza presiunilor pe transport provocate de tranzitul cerealelor ucrainene. Este esenţial ca fermierii să primească un sprijin pentru transportul cerealelor, din fondul de criză al UE, aşa cum am solicitat la începutul lunii septembrie.

De asemenea, am convenit să susținem în fața Comisiei prelungirea derogărilor, și în anul 2024, pentru GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei teren nelucrat, pârloagă), pentru a permite fermierilor să compenseze astfel pierderile cauzate de reducerea prețurilor la cereale și de seceta severă.

Presiunea pe fermierii noștri este uriașă și voi folosi toate pârghiile pe care le am la îndemână pentru a-i susține!”, a scris Florin Barbu, luni pe Facebook.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri