Secretarul de stat pentru Migrație din Belgia spune că Europa nu este pregătită pentru extinderea Schengen: „Sistemul trebuie reformat”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0825515059
Nicole de Moor, secretarul de stat belgian pentru Migrație. Foto: Profimedia Images

În ziua în care România aștepta să obțină un vot pentru aderarea la Schengen, subiectul a fost scos de pe agenda de la Bruxelles și apar noi voci care se opun accederii țării noastre în spațiul de liberă circulație. Din declarația secretarului de stat pentru Migrație din Belgia făcută marți, înainte de reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, reiese că Belgia este reticentă în privința extinderii Schengen, având îngrijorări asupra capacității țărilor UE de a controla migrația și de a-și apăra granițele externe.

"Vorbim despre o extindere a Spațiului Schengen, dar înainte trebuie reformat sistemul în sine. Europa trebuie să fie și ea pregătită. Este un sentiment al urgenței, dar toată lumea știe că este un moment crucial.

Nu trebuie reformat doar sistemul de migrație, ci și sistemul Schengen, trebuie să preluăm controlul asupra migrației, cu granițe solide, astfel încât să putem face distincția dintre cei care fug de război și persecuție și care au nevoie de ajutor în UE și cei care nu fug de război și persecuție și nu au dreptul să intre în UE. În plus, avem nevoie de o mai mare solidaritate între statele UE", a spus Nicole de Moor, secretarul de stat belgian pentru Migrație.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfășoară pe 4 şi 5 decembrie, nu are pe agendă un vot privind aderarea României şi Bulgariei.

ERATĂ: Această știre a fost corectată, după ce dintr-o eroare regretabilă declarația a fost atribuită greșit ministrului suedez pentru Migrație.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri