Spania propune suveranitate comună cu Marea Britanie asupra Gibraltarului, după referendum

Data publicării:
GettyImages-542152976

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

„Formula noastră (…) este o cosuveranitate britanico-spaniolă pentru o perioadă determinată de timp, iar după ce va trece acea perioadă de timp, ne vom îndrepta spre întoarcerea Gibraltarului sub suveranitate spaniolă”, a declarat ministrul de externe de la Madrid, Jose Manuel Garcia-Margallo.

El a subliniat că, de acum înainte, problema Gibraltarului nu mai ţine de Uniunea Europeană. „Acum este o chestiune bilaterală, care va fi negociată exclusiv între Marea Britanie şi Spania”, a explicat el.

Din punct de vedere economic, Gibraltarul depinde în mare parte de accesul la piaţa unică.

Premierul teritoriului, Fabian Picardo, a făcut apel la calm. „Am depăşit provocări mai mari. Este momentul pentru unitate, pentru calm şi pentru gândire raţională. Împreună şi uniţi vom continua să prosperăm”, a scris el pe Twitter.

95,9% dintre alegătorii din Gibraltar au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, potrivit rezultatelor oficiale.

Gibraltarul, aflat în sudul Spaniei, este de mult timp o sursă de fricţiune între Londra şi Madrid, care vrea să preia din nou controlul asupra teritoriului pe care i l-a cedat Marii Britanii în 1713.

Guvernul conservator spaniol, care este în funcţie din 2011, a fost extreme de vocal în legătură cu dosarul Gibraltarului.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri