Stoltenberg se va întâlni la Haga cu liderii a șapte state membre NATO, între care și România

Data actualizării: Data publicării:
drapelul nato langa steagurile unor tari
Stoltenberg se va întâlni la Haga cu liderii a șapte state membre NATO, între care și România. Foto: Profimedia

Liderii Olandei, României, Belgiei, Poloniei, Norvegiei, Albaniei şi Lituaniei, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se vor întâlni marţea viitoare la Haga pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi despre „situaţia securităţii în lume”, înaintea summitului Alianţei de la Vilnius din iulie, transmite agenţia EFE.

Guvernul olandez a anunţat miercuri că preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi prim-miniştrii Alexander De Croo - Belgia, Jonas Gahr Store - Norvegia şi Edi Rama - Albania se vor întâlni pe 27 iunie la Catshuis, reşedinţa oficială a premierului olandez Mark Rutte, la Haga.

Reuniunea are loc la iniţiativa lui Rutte şi Stoltenberg, cu scopul de a pregăti împreună summitul NATO care va avea loc pe 11-12 iulie la Vilnius, în Lituania.

Potrivit guvernului olandez, în timpul dineului de lucru, liderii prezenţi vor discuta „despre războiul din Ucraina şi situaţia securităţii în lume”, însă înainte de această întâlnire va avea loc o reuniune bilaterală între Rutte şi Stoltenberg, la care se va alătura ministra olandeză a Apărării, Kajsa Ollongren.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat pe 6 iunie, în discursul rostit în deschiderea summitului B9 de la Bratislava, că aliaţii îşi vor întări sprijinul pentru Ucraina cu un pachet multianual de asistenţă pentru a o ajuta în tranziţia de la epoca sovietică la standardele NATO, potrivit unui comunicat difuzat pe site-ul alianţei, precizează EFE, citată de Agerpres.

„Toţi aliaţii sunt de acord că uşa NATO rămâne deschisă, că Ucraina va deveni membră a Alianţei şi că Rusia nu are veto”, a subliniat el.

Stoltenberg a evocat în alocuţiunea sa şi situaţia din Ucraina, afirmând că „războiul neprovocat al preşedintelui (rus Vladimir) Putin împotriva Ucrainei a schimbat mediul nostru de securitate pe termen lung” şi că „Rusia a distrus pacea în Europa”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri