STUDIU. Românii - a treia cea mai importantă comunitate de imigranţi din Bruxelles

Data publicării:
bruxelles wiki

„În anii '90, erau puţin peste 2000 de persoane provenind din aceste trei ţări, iar acum sunt 65.000. Într-adevăr, înseamnă o creştere foarte mare în ultimii 20 de ani”, a declarat Jean-Pierre Hermia, coordonatorul studiului. Populaţia formată din cetăţenii celor trei ţări a crescut de mai bine de 30 de ori într-un deceniu, spune el.

Potrivit studiului citat de site-ul televiziunii belgiene francofone, RTBF, odată cu intrarea României, Bulgariei şi Poloniei în Uniunea Europeană (UE) în anii 2000, cetăţenii acestor ţări au avut un acces mai mare la piaţa europeană a locurilor de muncă, inclusiv la cea din Belgia, relatează Mediafax.

Dar, în timp ce ofertele de muncă din străinătate s-au înmulţit pentru cetăţenii acestor ţări, nivelul lor de trai a început să scadă, fiindu-le din ce în ce mai greu să se întreţină, mai ales în România şi Bulgaria. După cum se precizează în studiu, românii sunt cei mai numeroşi dintre cei care au migrat la Bruxelles.

„Ei constituie cea de-a treia naţionalitate străină. În 2015 i-au depăşit pe italieni. Aproximativ 34.000 de români locuiesc în regiunea Bruxelles-Capitale", la nord-est de Pentagon, precizează Jean-Pierre Hermia.

Lucrurile stau altfel în ceea ce-i priveşte pe bulgari. „Este interesant. De fapt, bulgarii sunt foarte concentraţi în zona străzii Haecht, unde se află cartierul istoric al turcilor, în regiunea Bruxelles-Capitale”, afirmă Jean-Pierre Hermia. De asemenea, „spre exemplu, la Saint Josse sunt mai mulţi bulgari decât turci”, dacă nu se ţine cont de turcii care au devenit belgieni. Studiul arată cât de mult se schimbă cartierele, dar şi şcolile şi companiile din întreaga regiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri