Surpriză la alegerile din Salzburg: Comuniștii austrieci intră în parlamentul local pentru prima dată din 1945

Data actualizării: Data publicării:
principalul candidat al comuniștilor, Kay-Michael Dankl, vorbeste la microfon langa un banner cu kpoplus
Principalul candidat al comuniștilor austrieci în Salzburg, Kay-Michael Dankl. Foto: Profimedia

Comuniștii din Austria (KPÖplus) intră în Parlamentul landului austriac Salzburg, în urma alegerilor de duminică. Partidul a câștigat 11,7% din voturi, conform rezultatulelor preliminare, relatează Süddeutsche Zeitung.

În orașul Salzburg, KPÖplus a ajuns chiar pe locul al doilea, cu 21,8%, după Partidul Popular (ÖVP), care a obșinut 24,4% și înaintea Partidului Libertății (FPÖ), de extremă dreapta, care a obținut 20,2%.

Este cel mai bun rezultat obținut de comuniștii austrieci din 1945.

În landul Salzburg, ÖVP, care este la putere de zeci de ani, a pierdut aproape 7,4 puncte procentuale și a ajuns la 30,4%. FPÖ a crescut semnificativ și ajunge la 25,7%.

Pe de altă parte, Partidul Social Democrat (SPÖ) a pierdut voturi și a ajuns la 17,9%. Rezultatul slab este atribuit luptei pentru putere din SPÖ la nivel federal.

Alegerile din Salzburg au devenit un important indiciu pentru alegerile federale, care vor avea anul viitor în Austria, țară în care sondajele de opinie sunt rare, relatează Euractiv.

„Am reușit să-i convingem pe cei care nu mai știu pentru cine să voteze”, a spus principalul candidat al comuniștilor, Kay-Michael Dankl, duminică seară.

KPÖplus ar urma să fie un partid de opoziție constructiv, a adăugat el.

Rezultatele alegerilor de duminică ar permite celor două partide de dreapta, ÖVP și FPÖ, să formeze o coaliție în Salzburg.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri