Ucraina este în pragul revoluţiei. Președintele Ianukovici a anunțat că negocierile cu UE se vor relua

Data publicării:
kie

Pentru a unsprezecea zi la rând, piaţa centrală din Kiev s-a umplut de zeci de mii de protestatari. În cursul dimineţii de luni, manifestanţii au luat cu asalt sediul Guvernului, au instalat baricade în jurul clădirilor din zonă şi au blocat străzile.

Dacă ziua situaţia a fost cât de cât calmă, odată cu lăsarea întunericului străzile din centrul capitalei ucrainene au devenit un adevărat câmp de bătaie. Aşa se întâmplase şi cu o noapte înainte.

În mijlocul confruntărilor dintre forţele de ordine şi protestatari au nimerit şi zeci de jurnalişti ucraineni şi străini. Mulţi dintre ei au ajuns la spital.

Mai întâi m-au culcat la pământ, apoi au plecat. Am reuşit să mă ridic şi mi-au spus să rămân culcat. Am continuat să filmez, după care au venit trei poliţişti şi au început să mă bată cu bastoanele”, a povestit Roman Kuprianov, cameraman la Euronews.

„O mulţime de poliţişti s-au năpustit asupra mea şi au început să mă bată cu bastoanele şi cu picioarele. Tot ce am putut să fac a fost să-mi acopăr capul cu mâinile”, a spus și fotograful ucrainean Anatoli Stepanov.

Opoziţia ucraineană cere demisia actualei conduceri a ţării.

Noul val de proteste a îngrijorat Kremlinul. Aflat în Armenia, preşedintele Vladimir Putin a acuzat opoziţia ucraineană de subminare a statului.

„Cred că ceea ce se întâmplă acum nu are nimic de-a face cu cooperarea dintre Ucraina şi Uniunea Europeană. După părerea mea este o încercare a opoziţiei de a zdruncina actuala şi, vreau să subliniez, legitima conducere a ţării”, a declarat Vladmir Putin.

Oficialii europeni au cerut autorităţilor să pună capăt violenţelor şi au promis să sprijine în continuare Ucraina.

În ciuda violenţelor şi a frigului de afară, manifestanţii susţin că vor rămâne pe străzi pană când actualul preşedinte şi guvernul pro-rus vor demisiona şi vor fi organizate alegeri anticipate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri