Un nou scandal cutremură Europa: Europarlamentari plătiți să facă propagandă rusească și o operațiune pro-Kremlin în Cehia

Data publicării:
bărbat ascunde un steag al Rusiei la spate
Mai mulți membri ai parlamentului UE ar fi fost plătiți de Moscova pentru „a promova propaganda rusească”. Foto: Profimedia Images

O campanie rusească de ingerință politică cutremură Europa, după ce oficialii UE au avertizat că Moscova a plătit membri ai Parlamentului European pentru a influența următoarele alegeri europene, scrie Politico.

„Acest lucru confirmă ceea ce am suspectat: Kremlinul se folosește de canale dubioase care se dau drept media și folosesc bani pentru a cumpăra influență ascunsă”, a spus vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, care a adăugat că ultimele dezvăluiri sunt „foarte îngrijorătoare”.

Scandalul a izbucnit atunci când guvernul ceh a sancționat miercuri website-ul numit Voice of Europe (Vocea Europei), despre care Praga a pus că ar face parte din operațiunea de influențare prorusească.

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a spus joi că Rusia a abordat mai mulți membri ai parlamentului UE și că „i-a plătit pentru a promova propagandă rusească”.

Noua campanie a Rusiei de a influența politica UE vine la mai puțin de trei luni înainte de alegerile europarlamentare din perioada 6-9 iunie și după scandalul de corupție și influență străină Qatargate, care a lovit Parlamentul European cu aproape doi ani în urmă.

Czechs Bust Major Russian Propaganda Network
Pe pagina de YouTube a rețelei Voice of Europe apar mai mulți politicieni europeni de extremă dreapta care critică Pactul verde european, prezic prăbușirea iminentă a Uniunii Europene sau atacă Ucraina. Foto: Profimedia Images

„Nu ne putem permite să fim cu un pas în spatele lui Putin și al armatei sale de propagandă pe tabla de șah... Trebuie să nu pierdem din vedere faptul că el se va folosi de dezinformare și interferență străină ca o armă cu care să dezbine Europa”, a mai spus Jourová.

Întreg scandalul s-a învârtit în jurul siteului Voice of Europe. Ministerul ceh de externe l-a sancționat pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuc, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, precum și Voice of Europe, dar și o persoană pe nume Artem Pavlovici Marcevski, suspectat că ar fi fost implicat în operațiune.

Medvedciuc conducea „o operațiune de influență rusească” din Rusia pe teritoriul Cehiei folosindu-se de Voice of Europe, au declarat autoritățile.

Serviciile de securitate din Polonia au spus joi că au făcut percheziții în cadrul unei investigații internaționale în Varșovia și Tici, în vestul Poloniei, potrivit Reuters. Autoritățile ar fi confiscat 48.500 de euro și 36.000 de dolari. Siteul Agenției Interne de Securitate din Polonia nu a mai putut fi accesat începând de joi seara.

Pe pagina de YouTube a siteului Voice of Europe apar un număr de parlamentari UE, mulți dintre ei aparținând partidelor de extremă dreapta eurosceptice, care critică Pactul verde european, prezic prăbușirea iminentă a Uniunii Europene sau atacă Ucraina.

Vera Jourova meets Adam Bodnar in Warsaw, Poland - 14 Mar 2024
„Nu ne putem permite să fim cu un pas în spatele lui Putin și al armatei sale de propagandă”, a avertizat vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova. Foto: Profimedia Images

Website-ul își are originile în Olanda. Un antreprenor asociat la acea vreme cu siteul „a lucrat cu” liderul de extremă dreapta Thierry Baudet în 2016 „pentru a promova referendumul despre Ucraina”, potrivit ziarului olandez NRC, care se referă la un vot în care alegătorii olandezi și-au exprimat opoziția față de un acord de asociere politică între Ucraina și UE.

„Este pur și simplu o glumă amară să numești această operațiune de interferență rusească 'Vocea Europei', dar arată clar cât de mult Putin disprețuiește democrațiile noastre”, a spus Jourová.

Acuzațiile conform cărora unii europarlamentari au fost plătiți pentru a promova propaganda Kremlinului au ridicat întrebări legate de identitatea celor care s-ar putea să fi luat bani.

Parlamentul European a transmis că autoritățile europene cunosc acuzațiile și continuă să investigheze cazurile specifice.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri