Un preot a ales o fată să îl ajute la slujbă și a iscat un scandal uriaș. Enoriașii parohiei din Italia au criticat "oroarea liturgică"

Data actualizării: Data publicării:
preot la slujba
Un preot a ales o fată să îl ajute la slujbă și a iscat un scandal uriaș. Enoriașii parohiei din Italia au criticat "oroarea liturgică". FOTO: Profimedia Images

Un preot de la o parohie din Italia a ajuns în centrul unui scandal uriaș după ce a cerut unei fetițe să-l ajute la slujba de împărtășanie. Preotul se apără și spune că a ales-o pentru că părea să aibă „cea mai curată inimă printre atâția păcătoși”, scrie The Guardian.

Scandalul a izbucnit în timpul unei slujbe de duminică la biserica Santi Vito, Modesto e Crescenzia din Ossanesga, un oraș din provincia Bergamo.

Preotul Eros Accorigi a spus că nu avea pe cineva care să-l ajute în timpul liturghiei, așa a ales o fată despre care a spus că părea să aibă „cea mai curată inimă printre atâția păcătoși”. Scena a fost filmată și făcută publică pe Gloria.tv, un site de știri catolic, și a dus la un val de furie din partea credincioșilor care au denunțat episcopului de Bergamo „oroarea liturgică”.

„Parcă aș fi ucis pe cineva”, a spus preotul Eros pentru ziarul local, La Nuova Bussola Quotidiana. „Nu cred că am făcut ceva rău”, s-a apărat el.

Conform legilor bisericii catolice, sfânta împărtășanie poate fi slujită numai de episcopi, preoți sau diaconi. Un preot poate cere ajutorul unui „slujitor extraordinar al sfintei împărtășiri”, care poate fi un seminarist sau o persoană laică, în anumite circumstanțe, de exemplu dacă nu există o persoană hirotonită disponibilă sau dacă la slujbă participă o mulțime considerabilă.

O postare pe blogul catolic Messa in Latino l-a îndemnat pe episcopul de Bergamo să intervină: „Nu a fost o simplă oroare liturgică, ci un act de o gravitate fără precedent și reflectă o ignoranță adânc înrădăcinată, profundă și larg răspândită despre Euharistie, care a a fost redusă la o simplă „hrană” care să fie distribuită neglijent celor prezenți.”

Biroul liturgic al curiei din Bergamo a intervenit, dar numai pentru a-l avertiza pe părintele Eros să nu mai facă acest lucru. Cu toate acestea, el a primit sprijin din partea unor enoriași. „Îmi pare rău, dar care este problema?”, a scris o persoană ăe Messa in Latino. „Dacă copilul a făcut prima împărtășanie, ceea ce cred că este foarte plauzibil, atunci ar trebui să poată împărți (euharistia) într-o situație extraordinară.”

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri